Faszerowana papryka z doskonałym farszem
Lubicie paprykę? Jeśli tak to polecam proste, faszerowane papryki z doskonałym farszem!🌱👌 Nie wiem dlaczego kiedyś myślałam, że to czasochłonne i ciężkie danie 😂
Faszerowana papryka z doskonałym farszem
2 porcje (1 ma ok. 440 kcal)
czas przygotowania: ok. 15 minut (+35 minut gotowania)
koszt: ok. 4,70 zł za porcję
Składniki:
2 duże papryki
175 g konserwowej ciecierzycy
1,5 sparzonego pomidora
100 g przecieru pomidorowego
1 starta marchew
6 pomidorków koktajlowych
30 g szpinaku
25 g pomidorów suszonych w oleju
15 g oliwek
10 g nasion chia lub ziaren lnu
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
sok z 1/4 cytryny
pęczek natki pietruszki
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka bazylii i oregano
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki na farsz kroimy drobno i umieszczamy w garnku z łyżką oleju. Gotujemy ok. 10 minut. W tym czasie odkrajamy czubek papryki.
Wyjmujemy nasiona. Następnie faszerujemy i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut (do czasu aż skórka zrobi się lekko czarna).
Baked pepper with perfect stuffing
2 servings (1 has 440 kcal)
time of preparation: 15 minutes (+35 minutes of cooking)
Ingredients:
2 large peppers
175 g canned chickpeas
1.5 blanched tomatoes
100 g tomato puree
1 grated carrot
6 cherry tomatoes
30 g spinach
25 g dried tomatoes in oil
15 g olives
10 g chia seeds or flax seeds
1 teaspoon tomato paste
2 garlic cloves
juice from 1/4 of lemon
bunch of parsley
1 tablespoon of oil
1 teaspoon of sugar
1 teaspoon basil and oregano
salt and pepper to taste
Instructions:
Cut all ingredients for the stuffing and place in a pot with a tablespoon of oil. Cook for about 10 minutes. At this time, cut the tip of the pepper.
Take out the seeds. Then stuff and put in the oven preheated to 200 Celsius degrees. Bake for about 20 minutes (until the skin of peppers turn slightly black).