Faszerowana pizza

Faszerowana pizza!🍕 Drożdżowe ciasto, farsz na bazie suszonych pomidorów i nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba😁✌️

Faszerowana pizza

Faszerowana pizza

2 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut (+20 minut pieczenia)

koszt: ok. 2,90 zł za porcję

Składniki:

230 g mąki pszennej
1/2 opakowania suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
140 ml wody
1 łyżka oliwy
farsz:
50 g suszonych pomidorów
20 g orzeszków piniowych
pęczek natki pietruszki lub świeża bazylia
sok z 1/4 cytryny
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 łyżka suszonych ziół
sól do smaku
sałatka do podania

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Następnie dodajemy wodę, oliwę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Blendujemy składniki na farsz. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy jak na pizzę. Na każdą wykładamy na środek farsz, a następnie sklejamy na na kształt sakiewki.

Dociskamy i przewracamy gładką powierzchnią do góry. Pieczemy w 250 stopniach (najlepiej na kamieniu) ok. 6-10 minut. Podajemy z sałatką.

Stuffed Pizza

2 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 20 minutes (+20 minutes of baking)

Ingredients:

230 g wheat flour
1/2 packet of dry yeast
1 teaspoon of sugar
pinch of salt
140 ml water
1 tablespoon of oil
stuffing:
50 g dried tomatoes
20 g pine nuts
a bunch of parsley or fresh basil
1/4 lemon juice
1 tablespoon of yeast flakes
1 tablespoon of dried tomato oil
1 clove of garlic
1 tablespoon of dried herbs
salt to taste
salad to serve

Instructions:

Mix the flour with yeast, sugar and salt. Then add water, oil and knead the dough. Let it stand for 1 hour to rise.

Blend the ingredients for the stuffing. Divide the dough into two parts and roll out like a pizza. Put stuffing in the middle of each one, and then glue it like chinese dumplings.

Press and turn up (smooth surface up). Bake at 250 Celsius degrees (preferably on a hot stone) for about 6-10 minutes. Serve with salad.