Fit Czekoladowe Muffinki Orkiszowe
Fit czekoladowe muffinki orkiszowe są wystarczająco zdrowe na śniadanie i wystarczająco słodkie na deser. Są pyszne i gwarantuję, że podpasują smakiem każdemu!
Kiedyś miałam ogromną fazę na czekoladowe muffinki z lidla (miły z tego co pamiętam chrupiące kawałki czekolady!). Mogłam je jeść praktycznie codziennie. Wtedy jeszcze robiłam zakupy spożywcze codziennie, więc bardzo często lądowały dodatkowo w koszyku.
Był to czas studiów i mojego totalnego braku wiedzy na temat zdrowego odżywiania…

Babeczki na wynos
Uważam, że takie muffinki to świetna przekąska lub drugie śniadanie na wynos.
To idealna alternatywa dla sklepowych słodyczy, batonów etc.
Zdrowsze substytuty
Wszystkie przepisy na babeczki/muffinki, które znajdziecie na moim blogu mają naprawdę dobry skład. Staram się, aby proporcje były zdrowsze niż w tradycyjnych przepisach i każde z nich można było uczciwie zjeść na śniadanie.
- Do przygotowania fit muffinek warto użyć pełnoziarnistej mąki – może być orkiszowa, owsiana lub po prostu pszenna.
- Dodatek bananów świetnie zastępuje jajka, cukier i nadprogramowy tłuszcz. Dzięki nim ciasto jest bardziej wilgotne, delikatne i słodkie.
- Muffinki można dosłodzić słodzikiem lub syropem klonowym.
- Dodatek kakao i gorzkiej czekolady jest opcjonalny, ale jak dla mnie obowiązkowy, bo uwielbiam ten deserowy smak.
Z takim właśnie podejściem można poradzić sobie z pokusami ze sklepu 🙂
Czekolada?
Tak, czekolada jest super! Moim zdaniem dobra, gorzka czekolada to świetny dodatek zdrowej diety. Ja osobiście uwielbiam 82% czekoladę z Lidla, ale możecie oczywiście dodać do swoich muffinek Waszą ulubioną.
Ale! Jeśli nie macie ochoty na czekoladę to idealnie sprawdzą się też inne dodatki jak suszone owoce, orzechy lub świeże owoce.
Fit Czekoladowe Muffinki Orkiszowe
12 muffinek
Banan | 2 sztuki |
Mleko roślinne | ok. 220 ml |
Słodzik lub cukier | 40 g |
Aromat waniliowy | opcjonalnie |
Olej rzepakowy | 10 g |
Ocet jabłkowy | 1 łyżka |
Mąka pełnoziarnista (orkiszowa, owsiana, pszenna) | 275 g |
Mąka kukurydziana (lub ziemniaczana) | 40 g |
Proszek do pieczenia | 2 łyżeczki |
Soda oczyszczona | 1/2 łyżeczki |
Kakao | 3 łyżki |
Czekolada | 6 kostek |
Blendujemy na gładką masę banana i mleko. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Wykładamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach ok. 23 minuty.