Francuskie tosty

Francuskie tosty z na domowym pieczywie z domowego zakwasu, podane z ulubionymi owocami i twarożkiem to to co uwielbiam 😈

Klasyczne (w wersji wegańskiej) francuskie tosty to danie, które uwielbiam robić zwłaszcza w leniwe, weekendowe poranki albo zimne wieczory. Jest coś niebywałego w podsmażonym chlebie nasączonych słodkim mlekiem lub jogurtem. Do tego ten doskonały deser można przygotować bardzo szybko i łatwo. Niezależnie od ilości, na którą mamy ochotę, można je zrobić w parę minut.

W połączeniu z ulubionymi owocami, syropem klonowym, twarożkiem albo czekoladą (możliwości jest wiele!), jest to posiłek idealny dla ciała i duszy.

Pamiętam, że jako dziecko uwielbiałam chleb w jajku. Był to świetny sposób na zużycie „starego” pieczywa. Teraz nie ukrywam, że często przygotowuję je nawet ze świeżo upieczonego chleba pełnoziarnistego. Ale pamiętajcie, że można je zrobić z każdego rodzaju pieczywa.

Czego potrzeba do zrobienia francuskich tostów?

  • Oczywiście pieczywo – może być świeże, ale to też idealny sposób na zużycie starszego chleba;
  • Mleko roślinne lub jogurt roślinny – można użyć dowolnego ulubionego rodzaju czy smaki;
  • Mąka kukurydziana lub pszenna – jako zamiennik jajka;
  • Sól – szczypta soli zawsze dobrze wpływa na poprawę smaku;
  • Słodzik – ja najczęściej wybieram odrobinę erytrytolu, ale oczywiście można dodać cukier biały lub brązowy;
  • Przyprawy – cynamon i wanilia to jak dla mnie must have, aczkolwiek oczywiście można je pominąć jeśli za nimi nie przepadamy lub po prostu nie mamy pod ręką;
  • Olej – tłuszcz czyli nośnik smaku i składnik nadający odpowiednią teksturę. Ja lubię wykorzystywać w tym przypadku olej kokosowy, ale można użyć masła roślinnego, margaryny lub innego oleju roślinnego.

Jak zrobić francuskie tosty?

  1. Mieszamy mleko lub jogurt z przyprawami, słodzikiem, mąką i olejem (jeśli jest taka potrzeba, to należy go wcześniej roztopić);
  2. Wkładamy kawałki chleba do mieszanki i pozostawiamy na parę minut, co jakiś przewracając;
  3. Kładziemy kromki chleba na rozgrzaną patelnię i smażymy po 2-3 minuty z obu stron;
  4. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Jak już wspomniałem, ten przepis bazuje na prostych składnikach, które większość z was będzie miała pod ręką. Nie trzeba się więc martwić, że będzie czegoś brakować do zrobienia ulubionego śniadania lub deseru. Bo, spójrzmy prawdzie w oczy, czasami gdy tylko się budzimy, wiemy że dobre śniadanie będzie idealnym dodatkiem do pięknego poranka.

Francuskie tosty – 1 porcja z 2 kromek pieczywa

Mleko63 g
Mąka kukurydziana9 g
Sólszczypta
Cukier5 g
Wanilia parę kropel aromatu
Cynamon½ łyżeczki
Pieczywo2 kromki pieczywa
Olej kokosowy10 g
  • Mieszamy mleko lub jogurt z przyprawami, słodzikiem, mąką i olejem (jeśli jest taka potrzeba, to należy go wcześniej roztopić);
  • Wkładamy kawałki chleba do mieszanki i pozostawiamy na parę minut, co jakiś przewracając;
  • Kładziemy kromki chleba na rozgrzaną patelnię i smażymy po 2-3 minuty z obu stron;
  • Podajemy z ulubionymi dodatkami.