Francuskie tosty
Francuskie tosty z na domowym pieczywie z domowego zakwasu, podane z ulubionymi owocami i twarożkiem to to co uwielbiam 😈
Klasyczne (w wersji wegańskiej) francuskie tosty to danie, które uwielbiam robić zwłaszcza w leniwe, weekendowe poranki albo zimne wieczory. Jest coś niebywałego w podsmażonym chlebie nasączonych słodkim mlekiem lub jogurtem. Do tego ten doskonały deser można przygotować bardzo szybko i łatwo. Niezależnie od ilości, na którą mamy ochotę, można je zrobić w parę minut.
W połączeniu z ulubionymi owocami, syropem klonowym, twarożkiem albo czekoladą (możliwości jest wiele!), jest to posiłek idealny dla ciała i duszy.
Pamiętam, że jako dziecko uwielbiałam chleb w jajku. Był to świetny sposób na zużycie „starego” pieczywa. Teraz nie ukrywam, że często przygotowuję je nawet ze świeżo upieczonego chleba pełnoziarnistego. Ale pamiętajcie, że można je zrobić z każdego rodzaju pieczywa.
Czego potrzeba do zrobienia francuskich tostów?
- Oczywiście pieczywo – może być świeże, ale to też idealny sposób na zużycie starszego chleba, chałki, bułek;
- Mleko roślinne i jogurt roślinny – można użyć dowolnego ulubionego rodzaju czy smaki;
- Sól – szczypta soli zawsze dobrze wpływa na poprawę smaku;
- Słodzik – ja najczęściej wybieram odrobinę erytrytolu, ale oczywiście można dodać cukier biały lub brązowy albo w ogóle pominąć go w przepisie;
- Przyprawy – cynamon to jak dla mnie must have, aczkolwiek oczywiście można je pominąć jeśli za nimi nie przepadamy lub po prostu nie mamy pod ręką;
- Olej – tłuszcz czyli nośnik smaku i składnik nadający odpowiednią teksturę. Ja lubię wykorzystywać w tym przypadku zwykły olej rzepakowy, ale można użyć masła roślinnego, margaryny lub innego oleju roślinnego.
Jak zrobić francuskie tosty?
- Mieszamy mleko i jogurt z przyprawami, słodzikiem, olejem (jeśli jest taka potrzeba, to należy go wcześniej roztopić);
- Wkładamy kawałki pieczywa do mieszanki i pozostawiamy na kilkanaście sekund, co jakiś przewracając;
- Kładziemy kromki na rozgrzaną patelnię i smażymy po 2-3 minuty z obu stron;
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Jak już wspomniałem, ten przepis bazuje na prostych składnikach, które większość z was będzie miała pod ręką. Nie trzeba się więc martwić, że będzie czegoś brakować do zrobienia ulubionego śniadania lub deseru. Bo, spójrzmy prawdzie w oczy, czasami gdy tylko się budzimy, wiemy że dobre śniadanie będzie idealnym dodatkiem do pięknego poranka.
Francuskie tosty
Pieczywo | Bochenek chleba, bułka paryska, chałka itp |
Jogurt roślinny | 225 g |
Mleko roślinne | 100 g |
Sól | 1/4 łyżeczki |
Cukier lub słodzik | 10 g (opcjonalnie) |
Cynamon | 1 łyżeczka |
Olej roślinny | 1 łyżka |
Owoce | dowolne świeże owoce do podania |
- Mieszamy mleko i jogurt z przyprawami, słodzikiem, olejem (jeśli jest taka potrzeba, to należy go wcześniej roztopić);
- Wkładamy kawałki pieczywa do mieszanki i pozostawiamy na kilkanaście sekund, co jakiś przewracając;
- Kładziemy kromki na rozgrzaną patelnię i smażymy po 2-3 minuty z obu stron;
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.