Gofry z wegańskim kurczakiem, śliwkami i syropem klonowym
Wegański kurczak i gofry ze śliwkami i syropem klonowym. Cokolwiek by się nie działo, poranek z takim śniadaniem to perfekcja 👌 Trochę jest z tym roboty, ale warto, oj warto 😁

Gofry z wegańskim kurczakiem, śliwkami i syropem klonowym
1 porcja (ok. 510 kcal)
*łatwiej jest przygotować od razu parę porcji
czas przygotowania: 45 minut + 40 minut pieczenia i smażenia
koszt: ok. 3.20 zł
Składniki:
wegański kurczak:
15 g seitana (mąki przepłukanej wodą)**
45 g tofu (dobrze odciśniętego)
1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka oliwy
1/3 łyżeczki czosnku i rozmarynu
panierka:
15 g jogurtu roślinnego
25 ml mleka roślinnego
30 g mąki pszennej
10 g mąki kukurydzianej
1 łyżka erytrytolu lub cukru
po 1/3 łyżeczki czosnku, tymianku, kurkumy, cynamonu, papryki wędzonej
sól i chili do smaku
gofry:
125 ml mleka roślinnego
50 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru kokosowego, erytrytolu lub zwykłego cukru
1 łyżeczka oliwy
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
do podania:
łyżeczka syropu klonowego i śliwki
Wykonanie:
**30 g mąki pszennej mieszamy z 15 ml wody, zagniatamy ciasto i przepłukujemy pod strumieniem zimnej wody parę minut.
Składniki na kurczaka blendujemy za pomocą ręcznego blendera, jeśli całość jest zbyt sucha to dodajemy odrobiny wody lub bulionu.
Masę wykładamy łyżką na papier do pieczenia, przykrywamy (najlepiej żaroodpornym naczyniem) i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 20 minut.
Po tym czasie zdejmujemy naczynie i pieczemy jeszcze 10-15 minut. W międzyczasie mieszamy ciasto na gofry, które odstawiamy na 15 minut do związania składników.
Po tym czasie możemy przygotować gofry (potrzebują trochę więcej czasu do upieczenia niż tradycyjne – minimum 8 minut).
Należy pamiętać o nasmarowaniu gofrownicy tłuszczem przed wylaniem ciasta.
W jednej miseczce mieszamy jogurt z mlekiem, a w drugiej pozostałe składniki na panierkę.
Po upieczeniu i ostudzeniu „kurczaka” (można go też przygotować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki – w pojemniczku próżniowym) obtaczamy go czterokrotnie w panierce (mokra/sucha/mokra/sucha).
Smażymy na odrobinie oleju z obu stron. Podajemy z goframi, syropem klonowym i śliwkami.
Waffles with vegan chicken, plums and maple syrup
1 portion (approx. 510 kcal)
* it’s easier to prepare a few portions at once
time of preparation: 45 minutes + 40 minutes of baking
Ingredients:
vegan chicken:
15 g seitan (rinsed flour) **
45 g tofu (well squeezed)
1 teaspoon of nutritional yeast flakes (optional)
1 teaspoon of corn flour
1 teaspoon of olive oil
1/3 teaspoon of garlic and rosemary
coating:
15 g plantbased yoghurt
25 ml plantbased milk
30 g wheat flour
10 g corn flour
1 tablespoon erythritol or sugar
1/3 teaspoon of garlic, thyme, turmeric, cinnamon, smoked pepper, salt and chili to taste
waffles:
125 ml plantbased milk
50 g plain flour
1 teaspoon of coconut sugar, erythritol or regular sugar
1 teaspoon of olive oil
3/4 teaspoon of baking powder
1/3 teaspoon of cinnamon
pinch of solt
for serving:
teaspoon of maple syrup and plums
Instructions:
** Mix 30 g of wheat flour with 15 ml of water, knead the dough and rinse it under a stream of cold water for a few minutes.
Blend the ingredients for vegan chicken with a hand blender, if the whole thing is too dry, add a little water or broth.
Spoon the mass on baking paper, cover (preferably with a heat-resistant dish) and put in the oven at 180 degrees for 20 minutes.
After this time, remove the dish and bake for another 10-15 minutes. In the meantime, mix the waffle dough and leave it for 15 minutes to rest.
After this time, prepare waffles (they need a little more time to bake than traditional ones – minimum 8 minutes).
Remember to grease the waffle iron with fat before pouring out the dough. In one bowl, mix the yogurt with milk, and in the other, the remaining ingredients for the coating.
After baking and cooling the „chicken” (you can also prepare it the day before and put it in the fridge overnight – in a vacuum container), coat it four times (wet / dry / wet / dry coating).
Fry with a little bit of oil on both sides. Serve with waffles, maple syrup and plums.