Grillowane Pieczarki Portobello z sosem czosnkowym
Grillowane Pieczarki Portobello 🍄 z kremowym sosem czosnkowym ❤ Idealne na grillowe, letnie weekendy 🙂
Każdego roku, gdy robi się ciepło, grillowanie staje się polskim sportem narodowym. Nie ma nic przyjemniejszego niż przygotowywanie posiłków na świeżym posiłków, z zimnym piwkiem w ręku i rodziną oraz znajomymi w komplecie. „Roślinne” grille wcale nie muszą być nudne, bo nie dość, że w sklepach coraz więcej świetnych gotowców do wrzucenia na ruszt, to wiele sezonowych warzyw świetnie nadaje się do zgrillowania 🙂
Odkąd odkryłam jak świetnie smakują grillowane warzywa (w tym bakłażan i kalafior), których kiedyś po prostu nie znosiłam, to teraz mój ulubiony sposób na przygotowywanie warzyw. Również zimą nie odmawiam ich sobie, bo zawsze jest w odwrocie piekarnik z funkcją grill lub po prostu dobra patelnia.
Grillowanie pieczarek na „prawdziwym” grillu ma oczywiście taką zaletę, że cały „sok” spływa do grilla i nie musimy się martwić o to, że będą zbyt wilgotne i gumowate. Również patelnia daje możliwość szybkiego odparowania nadmiaru wody, więc nawet jeśli musicie wybrać piekarnik to wcześniej polecam podsmażenie i pozbycie się nadmiaru wilgoci.
Do przygotowania takich pysznych pieczarek wystarczy aromatyczna marynata, która nada im smaku, a podanie jest już tylko kwestią gustu!

Grillowane Pieczarki Portobello z sosem czosnkowym
Pieczarki portobello | 1 opakowanie |
Czosnek | 4 ząbki |
Papryczka chili | 1 sztuka |
Ocet balsamiczny | 30 g |
Sos sojowy i wino | po 15 g |
Oliwa | 1 łyżeczka |
Papryka słodka | 1 łyżeczka |
Sól i pieprz | do smaku |
Sos czosnkowy: | |
Nerkowce (namoczone przez noc w 250 ml wody) | 40 g |
Oliwa | 2 łyżki |
Wino białe (opcjonalnie) | 15 g |
Płatki drożdżowe (opcjonalnie) | 2 łyżki |
Mąka pszenna | 10 g |
Sól, bazylia i pieprz | do smaku |
Pieczarki myjemy i wykładamy do naczynia kapeluszami w dół. Posypujemy posiekanym czosnkiem i chili. Następnie zalewamy/posypujemy pozostałymi składnikami i grillujemy lub smażymy na patelni grillowej.
Blendujemy składniki na sos. Pieczarki podajemy z sosem i innymi ulubionymi dodatkami.