Grillowane Pieczarki Portobello z sosem czosnkowym

Grillowane Pieczarki Portobello 🍄 z kremowym sosem czosnkowym ❤ Idealne na grillowe, letnie weekendy 🙂

Każdego roku, gdy robi się ciepło, grillowanie staje się polskim sportem narodowym. Nie ma nic przyjemniejszego niż przygotowywanie posiłków na świeżym posiłków, z zimnym piwkiem w ręku i rodziną oraz znajomymi w komplecie. „Roślinne” grille wcale nie muszą być nudne, bo nie dość, że w sklepach coraz więcej świetnych gotowców do wrzucenia na ruszt, to wiele sezonowych warzyw świetnie nadaje się do zgrillowania 🙂

Odkąd odkryłam jak świetnie smakują grillowane warzywa (w tym bakłażan i kalafior), których kiedyś po prostu nie znosiłam, to teraz mój ulubiony sposób na przygotowywanie warzyw. Również zimą nie odmawiam ich sobie, bo zawsze jest w odwrocie piekarnik z funkcją grill lub po prostu dobra patelnia.

Grillowanie pieczarek na „prawdziwym” grillu ma oczywiście taką zaletę, że cały „sok” spływa do grilla i nie musimy się martwić o to, że będą zbyt wilgotne i gumowate. Również patelnia daje możliwość szybkiego odparowania nadmiaru wody, więc nawet jeśli musicie wybrać piekarnik to wcześniej polecam podsmażenie i pozbycie się nadmiaru wilgoci.

Do przygotowania takich pysznych pieczarek wystarczy aromatyczna marynata, która nada im smaku, a podanie jest już tylko kwestią gustu!

Grillowane Pieczarki Portobello z sosem czosnkowym

Pieczarki portobello1 opakowanie
Czosnek4 ząbki
Papryczka chili 1 sztuka
Ocet balsamiczny30 g
Sos sojowy i wino po 15 g
Oliwa1 łyżeczka
Papryka słodka1 łyżeczka
Sól i pieprzdo smaku
Sos czosnkowy:
Nerkowce
(namoczone przez noc w 250 ml wody)
40 g
Oliwa2 łyżki
Wino białe (opcjonalnie)15 g
Płatki drożdżowe (opcjonalnie)2 łyżki
Mąka pszenna10 g
Sól, bazylia i pieprzdo smaku

Pieczarki myjemy i wykładamy do naczynia kapeluszami w dół. Posypujemy posiekanym czosnkiem i chili. Następnie zalewamy/posypujemy pozostałymi składnikami i grillujemy lub smażymy na patelni grillowej.

Blendujemy składniki na sos. Pieczarki podajemy z sosem i innymi ulubionymi dodatkami.