Gulasz afrykański z soczewicą i masłem orzechowym

Wegański gulasz orzechowy inspirowany kuchnią afrykańską z moją ulubioną zieloną soczewicą, warzywami, aromatycznymi przyprawami, masłem orzechowym. Taaakie pyszne i sycące! Gulasz afrykański to świetny pomysł na obiad!

Kiedy zaczyna się nowy tydzień i zapowiadają się przed Wami bardzo pracowite dni to warto pomyśleć nad paliwem, które doda Wam energii, a nie pochłonie czasu w kuchni. Ja w takim przypadku zawsze robię w weekend gar takiego rozgrzewającego gulaszu, który idealnie się sprawdza w ciągu tygodnia.

W tym roku zimne dni ciągną się i ciągną, więc ja z rozgrzewających dań nie rezygnuję. Poza tym lubię kiedy obiady są właśnie przytulne i sycące. Ten gulasz jest zdecydowanie sycący i pożywny.

Kuchnia afrykańska jest mało znana i szczerze mówiąc ja znam ją jednie z serii netflixowych filmów o jedzeniu z całego świata. Głównym składnikiem takich gulaszów często jest właśnie masło orzechowe, które oczywiście tradycyjnie przygotowywane jest z orzeszków ziemnych mielonych w moździerzu, ale na szczęście możemy sobie ułatwić tę sprawę i dodać gotowe ulubione masło orzechowe (oczywiście 100%, bez dodatków olejów i cukru).

Gulasz afrykański z soczewicą i masłem orzechowym

Olej15 g
Cebula1 sztuka
Pomidory malinowe3 sztuki
Czosnek4 ząbki
ImbirKawałek wielkości kciuka
Ketchup15 g
Kminek, ziarna kolendry, papryka słodkapo 1 łyżeczce
Chili, sól, pieprzwg uznania
Masło orzechowe80 g
Orzechy nerkowca30 g
Soczewica zielona120 g
Cukinia1 sztuka
Batat1 sztuka
Bulion warzywny790 ml
Sok z pomarańczyparę łyżek
Szpinak1 opakowanie
Natka pietruszki1 pęczek
Do podaniatortilla, nachosy lub pieczywo

Na oleju podsmażamy cebulę do zeszklenia. W międzyczasie blendujemy pomidory z czosnkiem, imbirem i ketchupem. Dodajemy przyprawy, masło orzechowe i chwilę podsmażamy, po czym zalewamy pomidorowym sosem.

Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, orzechy, bulion i sok. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze 5 minut.

Na koniec dodajemy świeżą, posiekaną pietruszkę i podajemy z tortillą, nachosami lub pieczywem.