Gulasz afrykański z soczewicą i masłem orzechowym
Wegański gulasz orzechowy inspirowany kuchnią afrykańską z moją ulubioną zieloną soczewicą, warzywami, aromatycznymi przyprawami, masłem orzechowym. Taaakie pyszne i sycące! Gulasz afrykański to świetny pomysł na obiad!
Kiedy zaczyna się nowy tydzień i zapowiadają się przed Wami bardzo pracowite dni to warto pomyśleć nad paliwem, które doda Wam energii, a nie pochłonie czasu w kuchni. Ja w takim przypadku zawsze robię w weekend gar takiego rozgrzewającego gulaszu, który idealnie się sprawdza w ciągu tygodnia.
W tym roku zimne dni ciągną się i ciągną, więc ja z rozgrzewających dań nie rezygnuję. Poza tym lubię kiedy obiady są właśnie przytulne i sycące. Ten gulasz jest zdecydowanie sycący i pożywny.
Kuchnia afrykańska jest mało znana i szczerze mówiąc ja znam ją jednie z serii netflixowych filmów o jedzeniu z całego świata. Głównym składnikiem takich gulaszów często jest właśnie masło orzechowe, które oczywiście tradycyjnie przygotowywane jest z orzeszków ziemnych mielonych w moździerzu, ale na szczęście możemy sobie ułatwić tę sprawę i dodać gotowe ulubione masło orzechowe (oczywiście 100%, bez dodatków olejów i cukru).
Gulasz afrykański z soczewicą i masłem orzechowym
Olej | 15 g |
Cebula | 1 sztuka |
Pomidory malinowe | 3 sztuki |
Czosnek | 4 ząbki |
Imbir | Kawałek wielkości kciuka |
Ketchup | 15 g |
Kminek, ziarna kolendry, papryka słodka | po 1 łyżeczce |
Chili, sól, pieprz | wg uznania |
Masło orzechowe | 80 g |
Orzechy nerkowca | 30 g |
Soczewica zielona | 120 g |
Cukinia | 1 sztuka |
Batat | 1 sztuka |
Bulion warzywny | 790 ml |
Sok z pomarańczy | parę łyżek |
Szpinak | 1 opakowanie |
Natka pietruszki | 1 pęczek |
Do podania | tortilla, nachosy lub pieczywo |
Na oleju podsmażamy cebulę do zeszklenia. W międzyczasie blendujemy pomidory z czosnkiem, imbirem i ketchupem. Dodajemy przyprawy, masło orzechowe i chwilę podsmażamy, po czym zalewamy pomidorowym sosem.
Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, orzechy, bulion i sok. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze 5 minut.
Na koniec dodajemy świeżą, posiekaną pietruszkę i podajemy z tortillą, nachosami lub pieczywem.