Gulasz cebulowy

Pomysł na obiad – gulasz cebulowy z grzybami. Z ryżem i kawałkami domowej tortilli 🌯 Świetne z kleksem sosu jogurtowo-pietruszkowego albo wegańską alternatywą sera😋👌

Gulasz cebulowy

Gulasz cebulowy

3 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+35 minut gotowania)

koszt: ok. 5 zł za porcję

Składniki:

domowa tortilla:
60 g mąki pszennej
40 ml ciepłej wody
szczypta soli
150 g ryżu
gulasz:
300 g pieczarek lub boczniaków
2.5 cebuli posiekanej w piórka
150 g sparzonego i pokrojonego w kostkę pomidora
150 g czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
100 g mleczka kokosowego (stała część z puszki)
75 ml bulionu warzywnego
40 g suszonych pomidorów
25 g oleju z zalewy z pomidorów lub oliwy
3 ząbki czosnku drobno posiekanego
1 łyżka oregano
1/2 łyżeczki garam masala
chili wg uznania
sos jogurtowy:
150 g jogurtu roślinnego
pęczek natki pietruszki drobno posiekanej
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Zagniatamy ciasto na tortillę. Jeśli jest zbyt lepiące się to dodajemy więcej mąki.

Dzielimy na 3 części. Każdą cienko rozwałkowujemy i smażymy na rozgrzanej patelni bez oleju ok. 2-3 minuty z obu stron.

Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oleju podsmażamy cebulę do zeszklenia (ok. 5 minut).

Następnie dodajemy grzyby, czosnek, sparzonego pomidora, przyprawy i dusimy ok. 20 minut.

Dodajemy fasolę, bulion, mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec mieszamy z ryżem.

Jogurt mieszamy z natką i doprawiamy do smaku. Gulasz podajemy z sosem i tortillą.

Onion stew

3 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 30 minutes (+35 minutes of cooking)

Ingredients:

homemade tortilla:
60 g wheat flour
40 ml warm water
pinch of salt
150 g rice
stew:
300 g mushrooms or oyster mushrooms
2.5 onions, chopped into feathers
150 g tomato scalded and diced
150 g red beans (cooked or canned)
100 g coconut milk (canned solid)
75 ml vegetable stock
40 g dried tomatoes
25 g of oil from tomato or olive oil
3 garlic cloves, finely chopped
1 tbsp oregano
1/2 teaspoon garam masala
chili at your discretion
Yoghurt sauce:
150 g vegetable yogurt
bunch of finely chopped parsley
salt and pepper to taste

Instructions:

Knead the tortilla dough. If it’s too sticky, we add more flour.
We divide into 3 parts. Roll out each one thinly and fry in a pre-heated oil-free pan for about 2-3 minutes on both sides.
We cook rice according to the instructions on the package. Fry the onion in vitrification on oil (about 5 minutes).
Then add mushrooms, garlic, steamed tomato, spices and stew for about 20 minutes.
We add beans, broth, coconut milk and cook for 5 minutes. Finally, mix with rice.
Mix yogurt with parsley and season to taste. Serve the stew with sauce and tortilla