Gulasz z botwinką i ryżem

Sezon na moją kochaną botwinkę trwa w najlepsze😍 i pomyśleć, że kiedyś jej nienawidziłam 😂
Poniżej znajdziecie przepis na pyszny gulasz z botwinką i ryżem!🍛
Jestem ciekawa czy macie jakiś ulubiony przepis z mojego bloga?🤔 Często dostaję od Was zdjęcia i informacje, że smakowało😍 To miód na moje serce😁

Gulasz z botwinką i ryżem

Gulasz z botwinką i ryżem

3 porcje (1 ma ok. 540 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut (+35 minut gotowania)

koszt: ok. 5.60 zł

Składniki:

150 g ryżu
750 ml bulionu warzywnego
4 średniej wielkości ziemniaki
300 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
2 marchewki
180 g zielonego groszku
140 g mleczka kokosowego
1 pęczek botwinki
1/2 cebuli białej
40 g jogurtu roślinnego
pęczek koperku
pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
sok z 1/4 cytryny
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki przypraw garam masala (opcjonalnie)
plaster startego świeżego imbiru
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do zeszklenia (ok. 5 minut).

Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki oraz czosnek (podsmażamy jeszcze ok. 5 minut).

Zalewamy je bulionem, dodajemy starte na tarce buraczki z botwinki i gotujemy ok. 20 minut.

Po tym czasie dodajemy posiekane liście i łodygi botwinki, groszek, zioła, sok z cytryny i wszystkie przyprawy.

Po ok. 2 minutach dodajemy porcjami jogurt i mleczko kokosowe. Chwilę gotujemy i podajemy z ryżem.

Beetroot stew with rice

3 servings (1 has 540 kcal)

time of preparation: 25 minutes (+35 minutes of cooking)

Ingredients:

150 g rice
750 ml vegetable broth
4 medium-sized potatoes
300 g tomato passata or canned tomatoes
2 carrots
180 g of green peas
140 g coconut milk
1 bunch of chard
1/2 white onion
40 g plant yogurt
bunch of dill
bunch of parsley
3 garlic cloves
1/4 lemon juice
1 teaspoon curry
1/2 teaspoon garam masala spices (optional)
slice of grated fresh ginger
salt and pepper to taste

Instructions:

Cook the rice according to the instructions on the package. Fry diced onion in a little bit of oil (for about 5 minutes).

Then add diced potatoes, carrots and garlic (fry for about 5 minutes).

Pour with broth, add grated beetroot and cook for about 20 minutes.

After this time, add chopped beetroot leaves and stems, peas, herbs, lemon juice and all spices.

After about 2 minutes, add portions of yogurt and coconut milk. Boil for a while and serve with rice.