Gyros

Kto nie lubi? Jaki nie lubić? Odkąd zaczęłam przygotowywać wegańską wersję to przepadłam w tych smakach. Gyros kojarzy mi się z greckimi wakacjami i dzieciństwem, kiedy niemal co miesiąc odwiedzaliśmy grecką restaurację w Olsztynie i zajadaliśmy się właśnie takimi gyrosami całą rodziną. Pamiętam, że porcje były ogromne!

Gyros to danie, którego kwintesencją jest dobrze zamarynowane, krojone mięso lub tak jak u mnie w wersji wegańskiej boczniaki. Do tego obowiązkowo musi pojawić się surówka z sosem tzatziki oraz grecka pita lub frytki.

Zrobienie domowego gyrosa wymaga trochę czasu, ale przy odpowiedniej organizacji w cale nie wymaga długiego stania w kuchni. Marynowane boczniaki można przygotować dzień wcześniej, podobnie jak ciasto na chlebek pita. Następnego dnia wystarczy wszystko poddać obróbce termicznej, przygotować świeżą sałatkę, sos i gotowe.

Wskazówki:

  • Jako alternatywa mięsa w gyrosie świetnie sprawdzają się boczniaki, ale można również użyć dużych pieczarek portobello.
  • Grzybów nie należy kroić zbyt cienko, bo stracą swoją teksturę. Należy je pokroić w grubsze, długie pasma tak by zachowały odpowiednią konsystencję.
  • Gyros można podać zawinięty w dużą pitę lub na talerzu z chlebkami pita albo frytkami.
  • Surówkę można przygotować z dowolnych, świeżych warzyw. Istotne żeby nie pominąć sosu tzatziki, który idealnie się komponuje z całością.

Gyros z chlebkami pita – 4 porcje

Chlebek pita
Zakwas (opcjonalnie) lub drożdże110 g
Oliwa10 g
Ciepła woda120 g
Mąka pszenna 190 g
Cukier1 łyżeczka
Sól pół łyżeczki

Zakwas zmieszać z wodą (drożdżami) i cukrem. Odstawić na 15 minut. Następnie zmieszać z pozostałymi składnikami i zagnieść dokładnie ciasto. Po 15 minutach, godzinie i dwóch ponownie zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na noc i następnego dnia przygotować pity lub pozostawić w temperaturze pokojowej na jeszcze 2 godziny. Ciasto należy podzielić na 4 części i z każdej uformować dyski (ewentualnie rozwałkować). Wykładać na rozgrzaną patelnię i smażyć po 2-3 minuty z obu stron.

Boczniaki500 g
Ugotowane ziemniaki2 sztuki
Cebula czerwona1 sztuka
Oliwa25 g
Czosnek4 ząbki
Przyprawa do mięsa 2 łyżeczki
Papryka słodka1 łyżeczka
Chili do smaku
Sos sojowy25 g
Ketchup15 g
Syrop klonowy15 g
Ocet jabłkowy5 g

Pokroić boczniaki z grubsze plastry. Na oliwie zeszklić cebulę, a następnie dodać boczniaki, czosnek i smażyć ok. 10 minut. Dodać pozostałe składniki i zredukować. Odstawić najlepiej do lodówki na parę godzin i przed podaniem podsmażyć.

Tzatziki:
Ogórki2 sztuki
Jogurt roślinny1 opakowanie
Sok z cytryny1 łyżka
Oliwa10 g
Ząbek czosnku1 sztuka
Sól i pieprz 
Surówka:
Pomidory2 sztuki
Ogórek2 sztuki
Cebula czerwona, natka pietruszki, sól i pieprzdo smaku
Sałata rzymskaparę liści

Ogórki obrać i wykroić środek. Zetrzeć i połączyć z pozostałymi składnikami na sos. Pokroić składniki na surówkę.

Podsmażone boczniaki podajemy z chlebkiem pita, surówką i sosem tzatziki.