Gyros
Kto nie lubi? Jaki nie lubić? Odkąd zaczęłam przygotowywać wegańską wersję to przepadłam w tych smakach. Gyros kojarzy mi się z greckimi wakacjami i dzieciństwem, kiedy niemal co miesiąc odwiedzaliśmy grecką restaurację w Olsztynie i zajadaliśmy się właśnie takimi gyrosami całą rodziną. Pamiętam, że porcje były ogromne!
Gyros to danie, którego kwintesencją jest dobrze zamarynowane, krojone mięso lub tak jak u mnie w wersji wegańskiej boczniaki. Do tego obowiązkowo musi pojawić się surówka z sosem tzatziki oraz grecka pita lub frytki.
Zrobienie domowego gyrosa wymaga trochę czasu, ale przy odpowiedniej organizacji w cale nie wymaga długiego stania w kuchni. Marynowane boczniaki można przygotować dzień wcześniej, podobnie jak ciasto na chlebek pita. Następnego dnia wystarczy wszystko poddać obróbce termicznej, przygotować świeżą sałatkę, sos i gotowe.
Wskazówki:
- Jako alternatywa mięsa w gyrosie świetnie sprawdzają się boczniaki, ale można również użyć dużych pieczarek portobello.
- Grzybów nie należy kroić zbyt cienko, bo stracą swoją teksturę. Należy je pokroić w grubsze, długie pasma tak by zachowały odpowiednią konsystencję.
- Gyros można podać zawinięty w dużą pitę lub na talerzu z chlebkami pita albo frytkami.
- Surówkę można przygotować z dowolnych, świeżych warzyw. Istotne żeby nie pominąć sosu tzatziki, który idealnie się komponuje z całością.
Gyros z chlebkami pita – 4 porcje
Chlebek pita | |
Zakwas (opcjonalnie) lub drożdże | 110 g |
Oliwa | 10 g |
Ciepła woda | 120 g |
Mąka pszenna | 190 g |
Cukier | 1 łyżeczka |
Sól | pół łyżeczki |
Zakwas zmieszać z wodą (drożdżami) i cukrem. Odstawić na 15 minut. Następnie zmieszać z pozostałymi składnikami i zagnieść dokładnie ciasto. Po 15 minutach, godzinie i dwóch ponownie zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na noc i następnego dnia przygotować pity lub pozostawić w temperaturze pokojowej na jeszcze 2 godziny. Ciasto należy podzielić na 4 części i z każdej uformować dyski (ewentualnie rozwałkować). Wykładać na rozgrzaną patelnię i smażyć po 2-3 minuty z obu stron.
Boczniaki | 500 g |
Ugotowane ziemniaki | 2 sztuki |
Cebula czerwona | 1 sztuka |
Oliwa | 25 g |
Czosnek | 4 ząbki |
Przyprawa do mięsa | 2 łyżeczki |
Papryka słodka | 1 łyżeczka |
Chili | do smaku |
Sos sojowy | 25 g |
Ketchup | 15 g |
Syrop klonowy | 15 g |
Ocet jabłkowy | 5 g |
Pokroić boczniaki z grubsze plastry. Na oliwie zeszklić cebulę, a następnie dodać boczniaki, czosnek i smażyć ok. 10 minut. Dodać pozostałe składniki i zredukować. Odstawić najlepiej do lodówki na parę godzin i przed podaniem podsmażyć.
Tzatziki: | |
Ogórki | 2 sztuki |
Jogurt roślinny | 1 opakowanie |
Sok z cytryny | 1 łyżka |
Oliwa | 10 g |
Ząbek czosnku | 1 sztuka |
Sól i pieprz | |
Surówka: | |
Pomidory | 2 sztuki |
Ogórek | 2 sztuki |
Cebula czerwona, natka pietruszki, sól i pieprz | do smaku |
Sałata rzymska | parę liści |
Ogórki obrać i wykroić środek. Zetrzeć i połączyć z pozostałymi składnikami na sos. Pokroić składniki na surówkę.
Podsmażone boczniaki podajemy z chlebkiem pita, surówką i sosem tzatziki.