Herbaciano-Porzeczkowy Piernik na szybko
Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu Piernik Herbaciano-Porzeczkowy! To wegańska i zdrowsza alternatywa ciasta. Idealna na karnawał!
Herbaciano-Porzeczkowy Piernik na szybko
5 porcji (1 ma ok. 200 kcal)
czas przygotowania: ok. 15 minut (+ 45 minut pieczenia)
koszt: 0,85 zł za porcję
Składniki:
35 ml mleka roślinnego
90 g dżemu z czarnych porzeczek
20 g masła orzechowego
20 g oleju kokosowego
20 g syropu klonowego
30 ml herbaty
105 g mąki pszennej
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
polewa:
3 kostki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego
wiórki kokosowe
Wykonanie:
Mieszamy w pierwszej kolejności mokre składniki na ciast, następnie dodajemy mąkę i pozostałe, sypkie składniki. Wykładamy do małej foremki i pieczemy w 170 stopniach ok. 45 minut.
Roztapiamy składniku na polewę i wylewamy na wystudzone ciasto, posypujemy wiórkami. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia polewy.
Tea-Currant Gingerbread
Very simple and quick Tea-Currant Gingerbread!
5 servings (1 has 200 kcal)
time of preparation: 15 minutes (+ 45 minutes of baking)
Ingredients:
35 ml of plantbased milk
90 g of black currant jam
20 g of peanut butter
20 g of coconut oil
20 g of maple syrup
30 ml of tea
105 g of wheat flour
1 teaspoon of cocoa
1 teaspoon of baking powder
1/2 teaspoon of baking soda
1 teaspoon of cinnamon
icing:
3 cubes of dark chocolate
1 teaspoon of coconut oil
coconut chips
Instructions:
First mix the wet ingredients, then add flour and other dry ingredients. Put the dough in a small mold and bake it in 170 Celsius degrees for about 45 minutes.
Melt the ingredients for the icing and pour it on the cooled cake, sprinkle with coconut. Leave in the fridge for a while.