Herbaciano-Porzeczkowy Piernik na szybko

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu Piernik Herbaciano-Porzeczkowy! To wegańska i zdrowsza alternatywa ciasta. Idealna na karnawał!

Herbaciano-Porzeczkowy Piernik na szybko

Herbaciano-Porzeczkowy Piernik na szybko

5 porcji (1 ma ok. 200 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+ 45 minut pieczenia)

koszt: 0,85 zł za porcję

Składniki:

35 ml mleka roślinnego

90 g dżemu z czarnych porzeczek

20 g masła orzechowego

20 g oleju kokosowego

20 g syropu klonowego

30 ml herbaty

105 g mąki pszennej

1 łyżeczka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka cynamonu

polewa:

3 kostki gorzkiej czekolady

1 łyżeczka oleju kokosowego

wiórki kokosowe

Wykonanie:

Mieszamy w pierwszej kolejności mokre składniki na ciast, następnie dodajemy mąkę i pozostałe, sypkie składniki. Wykładamy do małej foremki i pieczemy w 170 stopniach ok. 45 minut.

Roztapiamy składniku na polewę i wylewamy na wystudzone ciasto, posypujemy wiórkami. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia polewy.

Tea-Currant Gingerbread

Very simple and quick Tea-Currant Gingerbread!

5 servings (1 has 200 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+ 45 minutes of baking)

Ingredients:

35 ml of plantbased milk

90 g of black currant jam

20 g of peanut butter

20 g of coconut oil

20 g of maple syrup

30 ml of tea

105 g of wheat flour

1 teaspoon of cocoa

1 teaspoon of baking powder

1/2 teaspoon of baking soda

1 teaspoon of cinnamon

icing:

3 cubes of dark chocolate

1 teaspoon of coconut oil

coconut chips

Instructions:

First mix the wet ingredients, then add flour and other dry ingredients. Put the dough in a small mold and bake it in 170 Celsius degrees for about 45 minutes.

Melt the ingredients for the icing and pour it on the cooled cake, sprinkle with coconut. Leave in the fridge for a while.