Hummus z sosem botwinkowym i pieczonymi ziemniaczkami

Maj to początek świeżych owoców i warzyw na naszych talerzach😋 Oto pyyyyszny obiad z młodych, pieczonych ziemniaczków i aromatycznego hummusu z dodatkiem botwinkowego sosu👌

Hummus z sosem botwinkowym i pieczonymi ziemniaczkami

3 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut (+ok. 55 minut gotowania)

koszt: ok. 5.40 zł za porcję

Składniki:

600 g młodych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki lub łódeczki
15 g oliwy
1 łyżka oregano
sos botwinkowy:
pęczek botwinki
150 ml bulionu warzywnego
95 g  jogurtu roślinnego
15 g oleju roślinnego
po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
sok z 1/4 cytryny
pęczek koperku
sól i pieprz do smaku
hummus:
220 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
30 g oliwy
25 g orzeszków piniowych
20 ml wody
20 g nasion chia
1 ząbek czosnku
sok z 1/4 cytryny
natka pietruszki
1/2 łyżeczki garam masala (opcjonalnie)
sól do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy ok. 20 minut. Następnie po odcedzeniu mieszamy z oliwą, oregano i wstawiamy do maksymalnie nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut.

Buraczki z botwinki ścieramy na tarce i podsmażamy na oleju ok. 5 minut. Następnie zalewamy bulionem i dodajemy posiekane łodygi i liście.

Gotujemy 3  minuty, po czym dodajemy zahartowujemy jogurt odrobiną sosu i mieszamy z mąką.

Dodajemy do garnka i chwilę mieszamy gotując. Blendujemy składniki na hummus (za wyjątkiem natki i orzechów, które dodajemy już po zmiksowaniu) i odstawiamy na ok. 15 minut do przegryzienia się smaków.

Ziemniaczki podajemy z hummusem i sosem botwinkowym.

Hummus with beetroot sauce and baked potatoes

3 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 25 minutes (+ 55 minutes of cooking)

Ingredients:

600 g of new potatoes cut into quarters or wedges
15 g of oil
1 tbsp oregano
beetroot sauce:
bunch of chard
150 ml vegetable broth
95 g plantbaed yogurt
15 g of vegetable oil
after a tablespoon of wheat and potato flour
1/4 lemon juice
bunch of dill
salt and pepper to taste
hummus:
220 g chickpeas cooked or canned
30 g of oil
25 g pine nuts
20 ml of water
20 g chia seeds
1 clove of garlic
1/4 lemon juice
parsley
1/2 teaspoon garam masala (optional)
salt to taste

Instructions:

Boil the potatoes for about 20 minutes. Then, after straining, mix with olive oil, oregano and put in the maximum preheated oven for about 15 minutes.

Grate beets and fry with oil for about 5 minutes. Then pour the broth and add chopped stems and leaves.

Boil for 3 minutes, then add yogurt and mix with flour.

Add to the pot and cook for a while. Blend the ingredients for hummus (except for parsley and nuts, which are added after mixing) and leave for about 15 minutes to combine the flavors.

Serve the potatoes with hummus and sauce.