Idealna wegańska Brioszka (Chlebek Brioche)

Ta tekstura! Wczoraj bawiłam się trochę z olejem kokosowym. Dużą ilością oleju i trochę zakwasu i mleka roślinnego. Naturalna, idealna wegańska brioszka na zakwasie! Delikatne, lekkie, z odrobiną słodyczy. Pokroiłam w plastry, posmarowałam dżemem brzoskwiniowym i zalałam syropem i masłem orzechowym.

Uwielbiamy przepisy na domowe słodkie pieczywo, od chleba dyniowego po chlebek bananowy. Jeśli jesteś fanem domowego chleba, zrobienie tego bochenka Brioche jest konieczne!

Brioche to lekko słodki chleb drożdżowy ze sporą ilością tłuszczu, który nadaje mu delikatnej miękkości. Chlebek Brioche pochodzi z Francji (kiedyś mam nadzieję, że spróbuję w oryginalnym miejscu pochodzenia).

Brioche (zarówno ta pleciona jak nasza rodzima chałka, jak i odrywany chlebek) jest równie piękna, co pyszna. Jest to jeden z moich ulubionych wypieków na weekend, od święta, z innymi tradycyjnymi potrawami. Stół, na którym znajdzie się brioszka, bajgle, focaccia czy pączki to stół idealny.

Istotne w tym przepisie jest to, żeby składniki miały pokojową lub nawet wyższą (w przypadku mleka) temperaturę, co znacznie przyspieszy proces wyrabiania i wyrośnięcia brioszki.

Idealna wegańska Brioszka (Chlebek Brioche)

foremka 25 cm x 12 cm

Drożdże 25 g
Dojrzały zakwas (opcjonalnie)*50 g
Ciepłe mleko roślinne200 g
Woda* 100 g
Wanilia (opcjonalnie)
Mąka pszenna tortowa500 g
Cukier lub erytrytol50 g
Sól1 łyżeczka
Olej kokosowy lub masło roślinne200 g

*jeśli użyjemy zakwasu to zmniejszamy ilość wody o połowę

Ciepłe mleko mieszamy z zakwasem, drożdżami, wodą i łyżeczką cukru. Intensywnie mieszamy do momentu rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na 10 minut.

Następnie mieszamy oddzielnie mąkę z cukrem, solą, wanilią. Zalewamy rozczynem, chwilę mieszamy, a następnie dodajemy roztopiony olej i zagniatamy. Po dokładnym wyrobieniu, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Z ciasta odrywamy kulki, które wykładamy do foremki i odstawiamy jeszcze na 20 minut. Następnie smarujemy wierzch mlekiem roślinnym lub wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut (lub do suchego patyczka).