Idealne Ciasto na Pierogi + Wegańskie Ruskie

Ostatnio naszła mnie ochota na Pierogi Ruskie! Co ciekawe kiedy jeszcze nie byłam weganką nie lubiłam ich, ale teraz jest zupełnie inaczej. Nie wiem czy to kwestia otwarcia się na nowe smaki czy tego, że bardziej smakuje mi po prostu dodatek wędzonego tofu.

Idealne Ciasto na Pierogi + Wegańskie Ruskie

Podstawą dobrych pierogów jest oczywiście ciasto! Musi być giętkie, elastyczne, plastyczne. Ja trzymam się paru prostych zasad, dzięki którym właśnie takie jest! Pierwsza sprawa to proporcje. Zawsze trzymam się zasady aby dodawać wodę w ilości 60% masy mąki. Po drugie woda musi być bardzo ciepła (nie wrzątek, ale ciepła). Po wstępnym wyrobieniu ciasta dodaję tłuszcz i ponownie wyrabiam. I na koniec bardzo istotna kwestia. Ciasto po wyrobieniu wkładam do woreczka foliowego i odstawiam na jakieś 15 minut. Później używam części do rozwałkowania i robienia pierogów, pozostałą część trzymam cały czas w woreczku. Dzięki temu nie jest ono suche, ale cały czas odpowiednio elastyczne.

Wegańskie Pierogi Ruskie

4 porcje, ok. 48 pierogów (1 porcja to ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 1 godzina

koszt: ok. 3,60 zł za 1 porcję

Składniki:

ciasto na pierogi:

300g (2,4 szklanki) mąki pszennej

szczypta soli

180ml (3/4 szklanki) bardzo ciepłej wody

1 łyżka oleju

farsz:

570g ugotowanych, ostudzonych i zagniecionych ziemniaków (7 średnich sztuk)

570g (3 kostki) tofu wędzonego

1 duża cebula

20g (1.5 łyżki) kaszy mannej

pieprz i sól do smaku

1 łyżka mleka roślinnego

1 łyżeczka majeranku i lubczyku do smaku (opcjonalnie)

do podania smażona cebulka lub inne dodatki

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z solą i wodą. Zagniatamy wstępnie ciasto. Dodajemy następnie olej i ponownie zagniatamy. Ciasto ma być miękkie i elastyczne.

Wkładamy ciasto do woreczka foliowego i odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie miksujemy lub zagniatamy ziemniaki z tofu na gładką masę.

Cebulkę pokrojoną w kostkę delikatnie podsmażamy i dodajemy do ziemniaków wraz z pozostałymi składnikami na farsz. Mieszamy dokładnie.

Ciasto na pierogi rozwałkowujemy i za pomocą szerokiej szklanki wycinamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju ok. 3-4 minuty.

Podajemy ze smażoną cebulką lub innymi ulubionymi dodatkami.

Vegan Russian Dumplings

Recently, I had really stron craving for Pierogi Ruskie! When I was a child, I didn’t like them, but now it’s completely different. I don’t know if it’s a matter of opening up to new flavors or the fact that I like the addition of smoked tofu 😀

4 servings, 48 dumplings (1 serving has 600 kcal)

time of preparation: 1 hour

Ingredients:

dough:

300g (2.4 glasses) of wheat flour

pinch of salt

180ml (3/4 cup) of very hot water

1 tablespoon of oil

stuffing:

570g boiled, cooled and crushed potatoes (7 medium potatoes)

570g (3 cubes)  of smoked tofu

1 large onion

20g (1.5 tablespoons) of semolina

pepper and salt to taste

1 tablespoon of vegetable milk

1 teaspoon of marjoram and lovage to taste (optional)

for serving fried onion or other additives

Instructions:

Mix the flour with salt and water. Knead the dough initially. Then add the oil and knead again. The dough has to be soft and flexible.

Put the dough into a plastic bag and leave it for about 15 minutes. During this time, mix or knead the tofu with potatoes. Fry the onion slightly and add it to the potatoes together with the remaining stuffing ingredients.


Roll out the dough and cut the circles with a wide glass. Put the stuffing and stick together the dumplings. Cook in salted water with the addition of oil for about 3-4 minutes.
Serve with fried onion or other favorite additives.