Jabłkowo-cynamonowe scones

Weekendowe wypiekanie, czyli jabłkowo-cynamonowe scones! I to w zdrowej wersji!

Każda pora roku jest dla mnie dobra do wypiekania. Każda z nich daje różne możliwości wykorzystania sezonowych warzyw i owoców. Jesień to jabłka, gruszki, dynia, a późną wiosną rabarbar, truskawki. Za każdym razem kiedy sięgam po takie produkty to już wizualizuję sobie pyszne, pachnące wypieki.

Nawet latem wypiekam ciasta, bo i tak robię to rano, a nie ma nic piękniejszego niż poranne, rześkie powietrze roznoszące zapachy z piekarnika. To zawsze zapowiedź perfekcyjnego dnia.

Kiedy mam w domu nadmiar jabłek to z chęcią robię placuszki lub szarlotki, ale od czasu do czasu sięgam też po scones, czyli popularne w Brytanii wypieki ciastko-podobne. Są idealne na śniadanie! Jeśli lubicie muffinki lub ciastka z dodatkiem owoców to ten wypiek też Wam podpasuje.

Z tego przepisu przygotujecie bardzo prosty deser, który może trafi do Waszego stałego menu, bo są zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla chociażby tradycyjnej szarlotki.

To bardzo podstawowy przepis i absolutnie nikt nie powinien mieć problemów z ich przygotowaniem. Zamiast jabłek i/lub orzechów można do nich dodać praktycznie każdy ulubiony dodatek.

Jabłkowo-cynamonowe scones

Mleko roślinne118 g
Sok pomarańczowy lub z cytryny1 łyżka
Dżem jabłkowy lub brzoskwiniowy60 g
Jabłko1 sztuka
Mąka pszenna250 g
Cukier, erytrytol lub inny słodzik30 g
Proszek do pieczenia2 łyżeczki
Soda oczyszczona, gałka muszkatołowa, kardamon, sól1/3 łyżeczki
Cynamon1 łyżeczka
Aromat waniliowyopcjonalnie
Orzechy pekan45 g

Mleko roślinne mieszamy z sokiem i dżemem. Odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. W międzyczasie kroimy jabłka w drobną, cienką kostkę.

Do masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Wykładamy na papier do pieczenia i rozsmarowujemy jak na ciasto. Wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 225 stopni.

Po wyjęciu kroimy nożem jak pizzę, a wierzch smarujemy delikatnie mlekiem roślinnym i posypujemy cynamonem oraz cukrem lub słodzikiem.

Następnie pieczemy 20 minut, a po wyjęciu odstawiamy do przestudzenia.