Jabłkowo-cynamonowe scones
Weekendowe wypiekanie, czyli jabłkowo-cynamonowe scones! I to w zdrowej wersji!
Każda pora roku jest dla mnie dobra do wypiekania. Każda z nich daje różne możliwości wykorzystania sezonowych warzyw i owoców. Jesień to jabłka, gruszki, dynia, a późną wiosną rabarbar, truskawki. Za każdym razem kiedy sięgam po takie produkty to już wizualizuję sobie pyszne, pachnące wypieki.
Nawet latem wypiekam ciasta, bo i tak robię to rano, a nie ma nic piękniejszego niż poranne, rześkie powietrze roznoszące zapachy z piekarnika. To zawsze zapowiedź perfekcyjnego dnia.
Kiedy mam w domu nadmiar jabłek to z chęcią robię placuszki lub szarlotki, ale od czasu do czasu sięgam też po scones, czyli popularne w Brytanii wypieki ciastko-podobne. Są idealne na śniadanie! Jeśli lubicie muffinki lub ciastka z dodatkiem owoców to ten wypiek też Wam podpasuje.
Z tego przepisu przygotujecie bardzo prosty deser, który może trafi do Waszego stałego menu, bo są zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla chociażby tradycyjnej szarlotki.
To bardzo podstawowy przepis i absolutnie nikt nie powinien mieć problemów z ich przygotowaniem. Zamiast jabłek i/lub orzechów można do nich dodać praktycznie każdy ulubiony dodatek.

Jabłkowo-cynamonowe scones
Mleko roślinne | 118 g |
Sok pomarańczowy lub z cytryny | 1 łyżka |
Dżem jabłkowy lub brzoskwiniowy | 60 g |
Jabłko | 1 sztuka |
Mąka pszenna | 250 g |
Cukier, erytrytol lub inny słodzik | 30 g |
Proszek do pieczenia | 2 łyżeczki |
Soda oczyszczona, gałka muszkatołowa, kardamon, sól | 1/3 łyżeczki |
Cynamon | 1 łyżeczka |
Aromat waniliowy | opcjonalnie |
Orzechy pekan | 45 g |
Mleko roślinne mieszamy z sokiem i dżemem. Odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. W międzyczasie kroimy jabłka w drobną, cienką kostkę.
Do masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Wykładamy na papier do pieczenia i rozsmarowujemy jak na ciasto. Wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 225 stopni.
Po wyjęciu kroimy nożem jak pizzę, a wierzch smarujemy delikatnie mlekiem roślinnym i posypujemy cynamonem oraz cukrem lub słodzikiem.
Następnie pieczemy 20 minut, a po wyjęciu odstawiamy do przestudzenia.