Kalafior w panierce czosnkowej i sosie sojowym
Nie jest tajemnicą, że jestem wielką fanką azjatykich smaków, a sos sojowy mogłabym dodawać niemal do każdego dania! Ostatnio moim ulubionym przepisem był kalafior w czosnkowej panierce i ostrym sosie sojowym Można przygotować w wersji zdrowszej i lżejszej, bo pieczonej
Kalafior w panierce czosnkowej i sosie sojowym
3 porcje (1 ma ok. 430 kcal)
czas przygotowania: ok. 35 minut (+30 minut pieczenia)
koszt: ok. 2,20 zł za porcję
Składniki:
300 g kalafiora (ugotowanego i odstawionego do ostygnięcia)
95 ml mleka sojowego
85 g mąki pszennej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sos:
50 g sosu sojowego
40 g syropu klonowego
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 gruby plaster startego imbiru
1 łyżka octu ryżowego
pasta chili lub sos chili wg uznania
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
15 g sezamu
150 g ryżu
pęczek szczypiorku
Wykonanie:
Mleko mieszamy z mąką i czosnkiem, a następnie z mlekiem (powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż na naleśniki). Do miski z ciastek przekładamy różyczki kalafiora (jeśli są bardzo duże kroimy na mniejsze kawałki.
Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach ok. 30 minut. W międzyczasie w rondelku zagotowujemy składniki na sos (oprócz wody i mąki ziemniaczanej).
Gotujemy ok. 2 minut, a następnie zdejmujemy z ognia. Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Upieczony kalafior przekładamy do garnuszka z sosem, dodajemy wymieszaną wcześniej mąkę z wodą i całość delikatnie podgrzewamy mieszając.
Kiedy sos zagęści się na panierce, danie jest gotowe do podania z ryżem, sezamem i szczypiorkiem.
Cauliflower in garlic and soy sauce
3 servings (1 has 430 kcal)
time of preparation: 35 minutes (+30 minutes of baking)
Ingredients:
300 g cauliflower (cooked and set aside to cool)
95 ml soy milk
85 g wheat flour
1 teaspoon granulated garlic
sauce:
50 g soy sauce
40 g maple syrup
2 tbsp oil
2 garlic cloves pressed through
1 thick slice of grated ginger
1 tablespoon rice vinegar
chili paste or chili sauce as desired
1/4 cup water
1 teaspoon potato flour
15 g sesame
150 g rice
bunch of chives
Instructions:
Mix milk with flour and garlic (it should have a slightly thicker consistency than for crepes). Put the cauliflower florets into the bowl (if they are very large, cut into smaller pieces) and mix with dough.
Lay out on baking paper and bake at 190 Celsius degrees for about 30 minutes. In the meantime, in a saucepan, boil the ingredients for the sauce (without water and potato flour).
Boil for about 2 minutes, then remove from heat. Cook the rice according to the directions on the package. Baked cauliflower tranfer into a pot with sauce, add the flour (previously mixed with cold water) and gently heat while stirring.
When the sauce thickens, the dish is ready to be served with rice, sesame and chives.