Kalafior w sosie limonkowo-kokosowym

Kalafior w kremowych sosie limonkowo-kokosowym na orzeźwiający smak i jest absolutnie pyszny! To zdrowy przepis na obiad, który znajdzie się na Twoim talerzu w 15 minut.

Zalety:

  • Kremowe mleczko kokosowe + pikantny sok z limonki tworzy sos, który jest całkowicie uzależniający;
  • Odpowiednia ilość słodkiego i pikantnego smaku;
  • 15 minut od początku do końca ← Serio!
  • Idealne z ryżem lub makaronem, więc każdy może wybrać swoją opcję;
  • Tajskie smaki w końcu lubi chyba każdy.

Jak wykonać w 4 krokach:

  • Podsmaż cebulkę i czosnek do zeszklenia (można na tym etapie dodać również paprykę);
  • Dodaj wszystkie pozostałe składniki na sos i ugotuj do zagęszczenia;
  • Dodaj odmrożony kalafior i gotuj jakieś 5-10 minut;
  • Podaj z natką pietruszki i ryżem.

Kalafior w sosie limonkowo-kokosowym

Olej kokosowy lub oliwa10 g
Czosnek2 ząbki
Imbirstarty plaster grubości kciuka
Cebula 1 sztuka
Papryczka chili1 sztuka (bez nasionek)
Papryka(opcjonalnie 1 sztuka)
Mleczko kokosowe1 opakowanie
Limonki2 sztuki
Sos sriracha i sos sojowypo 1 łyżce
Kalafior (rozmrożony lub ugotowany)400-500 g
Ryż lub makaron tajskido podania

Podsmaż cebulkę i czosnek do zeszklenia (można na tym etapie dodać również paprykę);Dodaj wszystkie pozostałe składniki na sos i ugotuj do zagęszczenia;Dodaj odmrożony kalafior i gotuj jakieś 5-10 minut;Podaj z natką pietruszki i ryżem.