Kalafior w sosie limonkowo-kokosowym
Kalafior w kremowych sosie limonkowo-kokosowym na orzeźwiający smak i jest absolutnie pyszny! To zdrowy przepis na obiad, który znajdzie się na Twoim talerzu w 15 minut.
Zalety:
- Kremowe mleczko kokosowe + pikantny sok z limonki tworzy sos, który jest całkowicie uzależniający;
- Odpowiednia ilość słodkiego i pikantnego smaku;
- 15 minut od początku do końca ← Serio!
- Idealne z ryżem lub makaronem, więc każdy może wybrać swoją opcję;
- Tajskie smaki w końcu lubi chyba każdy.
Jak wykonać w 4 krokach:
- Podsmaż cebulkę i czosnek do zeszklenia (można na tym etapie dodać również paprykę);
- Dodaj wszystkie pozostałe składniki na sos i ugotuj do zagęszczenia;
- Dodaj odmrożony kalafior i gotuj jakieś 5-10 minut;
- Podaj z natką pietruszki i ryżem.
Kalafior w sosie limonkowo-kokosowym
Olej kokosowy lub oliwa | 10 g |
Czosnek | 2 ząbki |
Imbir | starty plaster grubości kciuka |
Cebula | 1 sztuka |
Papryczka chili | 1 sztuka (bez nasionek) |
Papryka | (opcjonalnie 1 sztuka) |
Mleczko kokosowe | 1 opakowanie |
Limonki | 2 sztuki |
Sos sriracha i sos sojowy | po 1 łyżce |
Kalafior (rozmrożony lub ugotowany) | 400-500 g |
Ryż lub makaron tajski | do podania |
Podsmaż cebulkę i czosnek do zeszklenia (można na tym etapie dodać również paprykę);Dodaj wszystkie pozostałe składniki na sos i ugotuj do zagęszczenia;Dodaj odmrożony kalafior i gotuj jakieś 5-10 minut;Podaj z natką pietruszki i ryżem.