Kandyzowana skórka pomarańczy

Przyjdzie jeszcze czas, że zrobię własny dżem albo marmoladę (czuję to w kościach!), ale póki co pora na kandyzowaną skórkę pomarańczy🍊 Skoro zbliża się końcówka sezonu na cytrusy i miałam na nie jakoś ostatnio ochotę, stwierdziłam, że nie będę marnować resztek i wykorzystam też skórki. W końcu kandyzowana skórka cytrusów to idealny dodatek nie tylko do ciast, kutii, ale również owsianek🍊
Przygotowanie własnej kandyzowanej skórki jest prawie darmowe i zapewnia niemały zapas, który można przechowywać w lodówce nawet parę miesięcy 🍊

Znalazłam też ciekawy artykuł na temat zalet i wad spożycia skórki pomarańczowej.

Kandyzowana skórka pomarańczy (1 mały słoiczek)

Pomarańcze3 sztuki
Cukier lub słodzik (lub pół na pół)ok. 70 g
Wodaok. 70 ml

Pomarańcze przed obraniem myjemy pod bieżącą wodą. Skórki pomarańczy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy w nim na 5 minut. Po tym czasie przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy do wysuszenia. Następnie nożykiem odkrajamy białe skórki, które wyrzucamy. Pozostałą część kroimy w dowolny sposób (można zostawić większe kawałki lub pokroić w kostkę). Wrzucamy na patelnię, zalewamy wodą (tak by przykryła skórkę) i gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie przecedzamy na sitku, a następnie z powrotem wrzucamy na patelnię i mieszamy już ze słodzikiem i wodą. Smażymy do momentu aż woda całkowicie wyparuje. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia, a następnie przenosimy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.