Keks

Mąka to mój podstawowy składnik w kuchni. Można z niej zrobić przecież wszystko! Dziś z odrobiną wanilii, dużą ilością bakalii: rodzynek, żurawiny, moreli, migdałów i kokosa. To dopiero bogactwo smaków! Wyobraźcie sobie do tego zapach pomarańczy wydobywający się z piekarnika o poranku. Szukałam jakiegoś ciasta, którego dawno nie robiłam, a które idealnie pasuje do zimowej aury i postawiłam na tradycyjny keks. W pełni pasuje do mojej foodersowej duszy 😀 Dziś na blogu znajdziecie na niego przepis. Tym samym wchodzę też w rytm lutego i karnawałowego świętowania 🥂 (z Netlixem i książką :D).

Nad keksem nie ma co się rozwodzić, bo to dziecinnie proste w przygotowaniu ciasto. Wystarczy ugotować wcześniej bakali, później wszystko zmieszać, wstawić do foremki i upiec. Jest idealne kiedy mamy ochotę na szybkie, słodkie co nie co i jesteśmy wielkim fanem bakali.

Keks

Sok pomarańczowy125 g
Wino białe (opcjonalnie) lub woda60 g
Rodzynki94 g
Żurawina94 g
Morele94 g
Migdały23 g
Wiórki30 g
Dżem brzoskwiniowy30 g
Skórka z pomarańczy/aromat opcjonalnie
Mąka pszenna240 g
Olej kokosowy lub margaryna30 g
Cukier puder30 g
Wanilia do smaku
Proszek do pieczenia1 łyżeczka
Woda175 g

Sok pomarańczowy mieszamy w garnuszku z winem, bakaliami (morele należy pokroić, a migdały można delikatnie rozdrobnić), dżemem i skórką pomarańczy. Zagotowujemy, a następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na godzinę.

Przekładamy do miseczki i mieszamy z roztopionym olejem kokosowym, cukrem pudrem, wanilią i wodą. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i wykładamy do foremki. Pieczemy w 160 stopniach godzinę.