Kopytka w sosie pomidorowo-paprykowym z koperkiem
Prosty, pyszny domowy obiadek i do tego w 100% roślinny? ♀️ Koniecznie musicie sobie przygotować kopytka w sosie pomidorowo-paprykowym z koperkiem. Świetnie się komponuje ze świeżutką mizerią Nieugotowane kopytka można zamrozić na zapas i wyjąć wtedy kiedy tylko macie na to ochotę To jest pomysł na obiad idealny! Polecam!
Kopytka w sosie pomidorowo-paprykowym z koperkiem
3 porcja (1 ma ok. 600 kcal)
czas przygotowania: ok. 25 minut (+10-15 minut gotowania)
koszt: ok. 4.70 zł za porcję
Składniki:
kopytka:
750 g ugotowanych ziemniaków
200 g mąki pszennej
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
sos:
15 g oliwy
115 ml wody
10 g sosu sojowego
10 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
95 g jogurtu roślinnego
pęczek koperku
10 g mąki pszennej
mizeria:
300 g świeżego ogórka
pęczek szczypiorku
sok z 1/4 cytryny
160 g jogurtu roślinnego
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Do ziemniaków ubitych tłuczkiem jak na pure przeciskamy przez praskę czosnek, doprawiamy i dodajemy mąkę. Ciasto delikatnie zagniatamy, dzielimy na 3 części i każdą rolujemy podsypując mąką.
Kroimy na kopytka. Gotujemy w osolonej wrzącej wodzie ok. 4 minuty. W międzyczasie (lub przed) podgrzewamy oliwę, wodę, sos sojowy, koncentrat i paprykę. Po zagotowaniu dodajemy jogurt i koperek, a po dokładnym zmieszaniu mąkę (cały czas mieszając do delikatnego zagęszczenia).
Ogórka kroimy w plastry i mieszamy z pozostałymi składnikami na mizerię. Kopytka podajemy z sosem i mizerią.
Polish gnocchi in tomato-pepper sauce with dill
3 servings (1 has 600 kcal)
time of preparation: 25 minutes (+10-15 minutes of cooking)
Ingredients:
polish gnocchi:
750 g of boiled potatoes
200 g wheat flour
3 garlic cloves
salt and pepper to taste
sauce:
15 g of oil
115 ml water
10 g soy sauce
10 g tomato paste
1 teaspoon sweet pepper
95 g plantbased yogurt
bunch of dill
10 g wheat flour
cucumber salad:
300 g fresh cucumber
bunch of chives
1/4 lemon juice
160 g of plantbased yogurt
salt and pepper to taste
Instructions:
Mash the potatoes, squeeze garlic, season and add flour. Gently knead the dough, divide it into 3 parts and roll each one with flour.
Cut into gnocchi like shape. Cook in salted boiling water for about 4 minutes. In the meantime (or before) heat oil, water, soy sauce, tomato concentrate and paprika. Then add yogurt and dill. Add flour and stir constantly until the sauce will thicken.
Cut the cucumber into slices and mix with the remaining ingredients for cucumber salad. Serve polish gnocchi with sauce and cucumber salad.