Kotleciki z ziemniaczkami i sosem marchewkowym

Pomysł na szybki obiad, bo z gotowca😂 Kotleciki z ziemniaczkami, surówką i sosem marchewkowym🙌

Kotleciki z ziemniaczkami i sosem marchewkowym

Kotleciki z ziemniaczkami i sosem marchewkowym

2 porcje (1 ma ok. 530 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+30 minut gotowania)

koszt: ok. 7.60 zł za porcję

Składniki:

gotowa mieszanka na burgery lub burgery od @dobrakaloria
400 g młodych gotowanych ziemniaczków
sałata z 100 g jogurtu roślinnego
sos:
250 ml bulionu warzywnego
1 biała cebula
1 marchewka
45 g jogurtu roślinnego
1 łyżka oleju
po 1 łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej
pęczek natki pietruszki i koperku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki papryki

Wykonanie:

Na oleju podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy drobno posiekaną albo startą marchewkę i podsmażamy jeszcze 2 minuty.

Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 10-15 minut. Doprawiamy, dodajemy jogurt, mąkę i chwilę gotujemy do zagęszczenia.

Podajemy z kotletami, ziemniakami i sałatką.

Chops with potatoes and carrot sauce

2 servings (1 has 530 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+30 minutes of cooking)

Ingredients:

ready to use mix for burgers
400 g of young boiled potatoes
lettuce with 100 g plantbased yogurt
sauce:
250 ml plantbased stock
1 white onion
1 carrot
45 g plantbased yogurt
1 tbsp oil
1 teaspoon of wheat and potato flour
bunch of parsley and dill
1 teaspoon of dried herbs
1/2 tsp paprika

Instructions:

Fry the onion with oil. Then add the finely chopped or grated carrot and fry for another 2 minutes.

Pour the broth and cook for about 10-15 minutes. Season, add yogurt, flour and cook for a while.

Serve with burgers, potatoes and salad.