Kotlety z kapusty i ciecierzycy
Idealnie chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku, apetyczne kotleciki na bazie ciecierzycy i kapusty👌! Koniecznie do spróbowania😁
Kotlety z kapusty i ciecierzycy
3 porcje (1 ma ok. 370 kcal)
czas przygotowania: ok. 15 minut (+10 minut gotowania)
koszt: ok. 3.30 zł za porcję
Składniki:
150 g kapusty pekińskiej
150 g ciecierzycy
100 g tofu
60 g suszonych pomidorów
40 g orzechów nerkowca
30 g oliwy
10 g chia
10 g kaszy mannej
1 pęczek szczypiorku
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
opcjonalnie 1/2 łyżeczki suszonej mięty
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy drobno. Ciecierzycę blendujemy z tofu, suszonymi pomidorami, namoczonymi wcześniej orzechami, oliwą, czosnkiem. Dodajmy kapustę, drobno posiekaną cebulę ze szczypiorkiem, natkę, chia, kaszę i przyprawy.
Formujemy kotelciki, obtaczamy w kaszy mannej i smażymy na oleju po 4-5 minut z obu stron. Podajemy z jogurtem i czerwoną cebulką.
Cutlets with cabbage and chickpeas
3 servings (1 has 370 kcal)
time of preparation: 15 minutes (+10 minutes of cooking)
Ingredients:
150 g cabbage
150 g chickpeas
100 g tofu
60 g dried tomatoes
40 g cashews
30 g of oil
10 g chia
10 g semolina
1 bunch of chives
bunch of parsley
2 garlic cloves
optional 1/2 teaspoon dried mint
salt and pepper to taste
Instructions:
Chop the cabbage. Blend the chickpeas with tofu, dried tomatoes, pre-soaked nuts, olive oil and garlic. Add cabbage, finely chopped onion with chives, parsley, chia, semolina and spices.
Form the cutlets, coat in semolina and fry in oil for 4-5 minutes on both sides. Serve with yogurt and red onion.