Krem marchewkowy z curry

Jakie macie pomysły na ciekawe połączenia? Mój ostatni to krem marchewkowy z indyjskim curry, który poleca się na piątek.

Krem marchewkowy z curry

Krem marchewkowy z curry

3 porcje (1 ma ok. 430 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+25 minut gotowania)
koszt: ok. 3.10 zł za porcję

Składniki:

2 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
300 g marchewki
190 g ziemniaków
600 ml wody lub bulionu
curry:
300 g ciecierzycy konserwowej
gruby plaster imbiru
190 g sparzonego i obranego ze skórki pomidora
155 g mleczka kokosowego
80 ml wody
garść szpinaku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
chili (pasta lub sos) wg uznania
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki garam masala
sól do smaku
60 g jogurtu roślinnego do podania
1 łyżeczka oregano
natka pietruszki

Wykonanie:

Na oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, marchew i ziemniaki.
Smażymy jeszcze 10 minut (w międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem). Zalewamy całość bulionem i gotujemy ok. 15 minut.
W tym czasie w rondelku umieszczamy wszystkie składniki na curry (ciecierzyca, imbir starty, mleczko, woda, szpinak, pomidor pokrojony w kostkę, koncentrat i przyprawy).
Gotujemy ok. 10 minut, a na koniec dorzucamy pietruszkę. Zupę podajemy z curry, jogurtem i oregano.

Carrot cream with curry

3 servings (1 has 430 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+25 minutes of cooking)

Ingredients:

2 tbsp oil
1 onion
2 garlic cloves
300 g carrots
190 g potatoes
600 ml of water or broth
Curry: </ em>
300 g canned chickpeas
thick ginger slice
190 g tomato scalded and peeled
155 g of coconut milk
80 ml water
a handful of spinach
1 teaspoon tomato paste
chili (paste or sauce) as desired
1/2 teaspoon curry
1/2 teaspoon turmeric
1/3 teaspoon garam masala
salt to taste
60 g plantbased yogurt to serve
1 teaspoon oregano
parsley

Instructions:

Fry chopped onion with oil. Then add the diced garlic, carrots and potatoes.
Fry for 10 minutes (in the meantime, season with salt and pepper). Pour the whole broth and cook for about 15 minutes.
At this time, put all the ingredients for the curry in a saucepan (chickpeas, grated ginger, milk, water, spinach, diced tomato, concentrate and spices).
Cook for about 10 minutes, and finally add the parsley. Serve the soup with curry, yogurt and oregano.