Krem pieczarkowy z pesto słonecznikowym
Krem pieczarkowy i cuuudowne pesto ze słonecznika oraz aromatycznymi dodatkami💚 Ten obiad mnie po prostu powalił smakowo! 😁👌 Kto się skusi?😁
Krem pieczarkowy z pesto słonecznikowym
2 porcje (1 ma ok. 540 kcal)
czas przygotowania: ok. 20 minut (+25 minut gotowania)
koszt: ok. 4,70 zł za porcję
Składniki:
krem:
1 łyżka oleju
200 g pieczarek
2 ziemniaki
1 marchew
300 ml wody lub bulionu
50 g jogurtu roślinnego
pesto:
50 g tofu
35 g syropu klonowego
1/4 g papryki czerwonej
20 g oliwek
20 g sosu balsamicznego
15 g oliwy
15 g suszonych pomidorów
15 g nasion słonecznika
10 g pestek dyni
2 ząbki czosnku
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżeczka ziół prowansalskich
chili do smaku
sok z 1/4 limonki
sól i pieprz do smaku
pieczywo do podania
Wykonanie:
Na oleju podsmażamy pieczarki przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i ziemniaki. Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 minut.
Dodajemy jogurt i blendujemy. W międzyczasie blendujemy w wysokim naczyniu wszystkie składniki na pesto. Krem podajemy z zapiekanym pieczywem posmarowanym pesto.
Mushroom cream with sunflower pesto
2 servings (1 has 540 kcal)
time of preparation: 20 minutes (+25 minutes of cooking)
Ingredients:
cream:
1 tbsp oil
200 g mushrooms
2 potatoes
1 carrot
300 ml of water or broth
50 g plantbased yogurt
pesto:
50 g tofu
35 g maple syrup
1/4 g red pepper
20 g olives
20 g balsamic sauce
15 g of oil
15 g dried tomatoes
15 g sunflower seeds
10 g pumpkin seeds
2 garlic cloves
1 tablespoon of yeast flakes
1 teaspoon of dried herbs
chili to taste
1/4 lime juice
salt and pepper to taste
bread to serve
Instructions:
Fry the mushrooms in oil for about 10 minutes. Then add the diced carrots and potatoes. Pour the broth and cook for about 20 minutes.
Add yogurt and blend. In the meantime, blend all the pesto ingredients in a high dish. Serve the cream with baked bread and pesto.