Kruche ciasto z truskawkami i wiśniami

Weekendowe kruche ciasto z truskawkami i wiśniami. Mimo że temperatura na zewnątrz nieco słaba, nie da się ukryć, że w powietrzu jest już wiosna. Moja wegańska wersja kruchego ciasta z owocami przeszła testy! Wykorzystałam też wykrojnik do ravioli w szczytnym celu 😀

Jest baaaardzo dobre!

Cieszę się, że w końcu mogę podzielić się z Wami przepisem na moje ciasto truskawkowe. W rzeczywistości jest to przepis, który udoskonalałam już od jakiegoś czasu i cieszę się, że w końcu wszystko wyszło tak jak miało być.

Uwielbiam je <3

Jak niesamowite są desery z truskawkami? Ten smak zawsze będzie mi się kojarzył z dzieciństwem i wakacjami u babci. Rzeczy takie jak kruche ciasto z rumianym wierzchem, wypełnione słodko-kwaśnymi owocami to jest to. Szczerze mówiąc, kruche ciasto zawsze w moim domu gościło w roli jabłecznika. Do dziś pamiętam skubanie tego kawałków i układanie ich na wierzchu startych jabłek. Kiedy poznałam się z tartami to od razu się w nich zakochałam. Nie tylko to świetny rodzaj ciasta, ale jeszcze wyglądają pięknie i zawsze kojarzą mi się (nie wiem czemu) z Amerykańskimi filmami.

Truskawki i wiśnie idealnie do siebie pasują, bo słodki smak truskawek równoważy cierpkość/kwaśność wiśni. Wiśnie są fantastyczne w ciastach, pod kruszonką, deserach itp, bo świetnie balansują smaki. Uwielbiam takie połączenia. W sezonie warto zamiast wiśni sięgnąć po rabarabar!

Jak poradzić sobie z owocowym farszem?

W przypadku takich ciast największym strachem wszystkich jest to, że nadzienie będzie wodniste i kiedy przekroimy tartę zawartość po prostu wypłynie… Więc niezależnie od tego czy używamy świeżych owoców czy mrożonych (te drugie należy opłukać wodą i odsączyć), po umyciu i pokrojeniu należy je odstawić na ok. godzinę, a następnie dobrze odsączyć z nadmiaru wody. Kluczowe jest również dodanie mąki kukurydzianej, która idealnie wchłonie pozostałą wilgoć.

Od jakiegoś czasu do przygotowania kruchego ciasta używam dwóch rodzajów tłuszczu, tak by było ono delikatne i „maślane”. Jest to olej kokosowy (w formie stałej) oraz majonez wegański. Tak to połączenie może wydawać się dziwne, ale jest świetne! Dodatkowo dodaję również proszek do pieczenia, ocet i sodę, aby było pulchniejsze.

Użyłam wykrojnika do ravioli, aby udekorować ciasto pokarbowanymi kawałkami ciasta, ale jest wieeele innych sposobów. Można zrobić klasyczną „kratownicę” albo zetrzeć ciasto i posypać wierzch.

Podać takie ciasto idealnie z cukrem pudrem lub gałką lodów waniliowych.

Kruche ciasto z truskawkami i wiśniami

Ciasto:
Mąka pszenna (tortowa)315 g
Sól 1/2 łyżeczki
Olej kokosowy40 g
Majonez roślinny40 g
Woda120 g
Owoce:
Wiśnie (lub rabarbar)300 g
Truskawki250 g
Cukier lub słodzik80 g
Mąka kukurydziana30 g
Sólszczypta
Sok pomarańczowy1 łyżka
Laska wanilii lub aromat waniliowyopcjonalnie

Zagniatamy składniki na ciasto, a następnie dzielimy na dwie części o proporcji 3:1. Obie zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

W tym czasie myjemy i kroimy owoce. Odstawiamy na godzinę.

Większą część ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować na większą średnicę niż blaszka do tarty (powyżej 25 cm). Wyłożyć ciasto do foremki wysmarowanej wcześniej olejem, ponakłówać widelcem i przykryć folią aluminiową. Docisnąć żaroodpornym naczyniem lub wysypać na wierzch fasolę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 205 stopni. Piec 15 minut po czym zdjąć folię i zapiec jeszcze 5 minut.

W tym czasie odlać nadmiar wody z owoców i zmieszać z pozostałymi składnikami. Wyłożyć na spód ciasta. Mniejszą część wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyciąć dowolne kształty do dekoracji wierzchu. Zmniejszyć ogrzewanie piekarnika na 180 stopni i piec 30 minut. Na ostatnie 15 minut można włączyć termoobieg lub zwiększyć temperaturę. Po wyjęciu całkowicie wystudzić.