Kutia
Co roku jest jakaś potrawa, która nie zmieściła się już na wigilijnym stole. Zawsze nadrabiam i robię ją tak czy siak później. Kutia to właśnie jedna z nich. Naturalnie słodka dzięki suszonym owocom, z chrupiącymi orzechami włoskimi i aromatycznym makiem. Dla mnie to idealnie grudniowe śniadanie, a w tym przypadku również dobre powitanie nowego roku. Uwielbiam ją jeść z porcją kremowego serka z tofu i syropem klonowym. Wszystkie smaki rozpływają się w ustach i idealnie łączą.
Kutia to tradycyjny Ukraiński deser, który serwowany jest szczególnie w okresie zimowym na wszelakie uroczystości. U nas oczywiście najczęściej jest to jedna z 12 potraw wigilijnych. Co ciekawe jest to jedna z najstarszych znanych potraw. Przygotowuje się ją z pszenicy, suszonych owoców, miodu lub cukru, orzechów i maku.
Przepis na kutię jest bardzo prosty i szybki, ale efekt jest pyszny i sycący. Dokładne proporcje składników oraz ich rodzaj różnią się w zależności od domu, regionu czy okazji.
Wskazówki:
- Tradycyjnie kutię przygotowuje się z pszenicy, którą należy namoczyć przez noc. Aczkolwiek ze względu na ograniczoną dostępność do ziaren pszenicy można ją również zrobić z kaszy jęczmiennej, bulgur (tę opcję lubię najbardziej) lub ryżu.
- Najbardziej popularnym słodkim dodatkiem są suszone rodzynki. Niemniej jednak można wzbogacić smak kutii dodając suszone morele, śliwki, figi czy kandyzowane owoce.
- Suszone owoce najlepiej zalać ciepłą wodą razem ze zmielonym makiem na minimum 30 minut.
- Większe owoce jak morele, śliwki czy figi wcześniej trzeba pokroić w plasterki.
- Dla ułatwienia całej procedury przygotowania, warto użyć zmielonego maku.
- Kutia jest słodka dzięki dodatkowi suszonych owoców. Jeśli jednak wolimy, aby była jeszcze słodsza, to tradycyjnie dodaje się miód lub dżem. Można również dodać po prostu cukier lub syrop klonowy.
- Dodatek orzechów nadaje kutii dodatkowego smaku, ale również tekstury. Najczęściej stosuje się orzechy włoskie, ale laskowe również sprawdzą się świetnie. Dobrze podprażyć je wcześniej na patelni lub w piekarniku, aby wydobyć więcej smaku.
Kutia z kaszą bulgur
Kasza bulgur | 100 g |
Mak | 90 g |
Orzechy włoskie | 50 g |
Rodzynki | 150 g |
Suszone morele | 5 sztuk |
Suszone śliwki | 5 sztuk |
Wino lub likier (opcjonalnie) | 15 ml |
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mak mieszamy z suszonymi owocami, podprażonymi orzechami i zalewamy 1.5 szklanki wody. Zagotowujemy, mieszamy dokładnie, a następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Jeśli masa po tym czasie jest rzadka należy ponownie ją zagotować i zredukować. Mieszamy z kaszą, winem i ewentualnie dosładzamy.