Leczo z masłem orzechowym

Leczo z masłem orzechowym, czyli pożywne danie jednogarnkowe idealne na zimę! Pyszne i szybkie😁👌

Leczo z masłem orzechowym

Leczo z masłem orzechowym

2 porcje (1 ma ok. 265 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+20 minut gotowania)

koszt: ok. 5 zł za porcję

Składniki:

1 łyżka oleju lub oliwy
1 cebula
2 sparzone i obrane ze skórki pomidory
1 papryka czerwona
1 duża cukinia (lub 2 małe)
1 papryczka chili
125 g passaty pomidorowej
30 g masła orzechowego
ulubione zioła (bazylia, oregano, majeranek, estragon)

Wykonanie:

Na oleju podsmażamy cebulę do zeszklenia (ok. 5 minut). Następnie dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i smażymy jeszcze 5 minut.

Całość zalewamy passatą, dodajemy masło orzechowe, zioła i dusimy ok. 10 minut. Podajemy z pieczywem lub ryżem.

Stew with peanut butter

2 servings (1has 265 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+20 minutes of cooking)

Ingredients:

1 tablespoon of oil or olive oil
1 onion
2 tomatoes (peeled)
1 red pepper
1 large zucchini (or 2 small)
1 chili pepper
125 g tomato passata
30 g peanut butter
favorite herbs (basil, oregano, marjoram, tarragon)

Instructions:

Fry the onion with oil (for about 5 minutes). Then add the remaining diced vegetables and fry for another 5 minutes.

Pour the whole with passata, add peanut butter, herbs and stew for about 10 minutes. Serve with bread or rice.