Leniwe

Leniwe pierogi nie mają zbytnio z pierogami wiele wspólnego. Są głównie robione z twarogu i mąki. Ja lubię kiedy mają bardziej zwartą strukturę – mączną, dzięki temu łatwiej jest je gotować.


To była końcówka czerwca 2017 roku, kiedy byłam wegetarianką już od prawie roku, prowadziłam bloga kulinarnego i byłam już po studiach. Pewnego dnia miałam wolny dzień i postanowiłam, że nadrobię filmy na Tedx, którego byłam wtedy wielką fanką. Ale YouTube polecił mi obejrzenie video, o którym nie raz słyszałam, ale jakoś nie miałam odwagi wcześniej obejrzeć. Był to wykład Gary’ego Yourofskiego na temat weganizmu. Pamiętam, że wahałam się jeszcze chwilę przed kliknięciem, bo idea weganizmu w ogóle do mnie nie przemawiała. Mało tego, nawet mnie zupełnie nie interesowała! Uwielbiałam zawsze mięso i nabiał. Ale kliknęłam…
Po obejrzeniu wstałam, otworzyłam lodówkę, wyciągnęłam ser, zjadłam plaster i powiedziałam sobie, że bardzo możliwe, że to mój ostatni plaster sera w życiu. I tak też właśnie było.

Nie myślałam w tym momencie o tym co będę jadła, czy wytrwam w postanowieniu, co z daniami, które kocham jeść i więcej już ich nie spróbuję. Myślałam wtedy o tym, że moje etyczne wartości właśnie się zmieniły i już nigdy nie spojrzę na sprawy przemysłu mięsnego i nabiałowego tak jak kiedyś.

Przez ostatnie (już prawie 4!) lata nie miałam ani jednego dnia zwątpienia w moją postawę, a problem odstawienia produktów, które kochałam zszedł na drugi plan. Odkrywałam i nadal odkrywam kuchnię roślinną i dzielę się tym tutaj z Tobą! Możesz skorzystać z mojego doświadczenia i wypróbować przepisy z mojego bloga, na przykład na te leniwe ze szpinakiem 😉


Leniwe można przygotować zarówno na słodko jak i na słono. Można dodać również do nich szpinak albo marchew, by nabrały dodatkowego koloru i smaku. Tradycyjnie podaje się ze smażoną cebulką i bułką tartą lub po prostu z cukrem i śmietanką.

Leniwe – 4 porcje

Tofu naturalne 360 g
Majonez roślinny20 g
Sól do smaku
Mąka ziemniaczana13 g
Mąka pszenna200 g

Tofu odciskamy z nadmiaru wody i blendujemy z majonezem. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i odstawiamy na 15-30 minut. Po tym czasie dzielimy na 4 części i z każdej formujemy wałeczek. Kroimy jak na kopytka i gotujmy w lekko osolonej wodzie przez 1-2 minuty. Podajemy z podsmażoną do zeszklenia cebulką i bułką tartą lub innymi ulubionymi dodatkami.