Makaron z kurkami i fasolowymi pulpecikami

To co dzisiaj na obiad? 🤔 Może skusicie się na taki makaron z kurkami, pulpecikami fasolowymi i szpinakiem? 👌

Makaron z kurkami i fasolowymi pulpecikami

Makaron z kurkami i fasolowymi pulpecikami

3 porcje (1 ma ok. 540 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut (+ok. 15 minut gotowania)

koszt: ok. 6.30 zł za 1 porcję

Składniki:

150 g makaronu
250 g kurek (lub innych ulubionych grzybów)
150 g szpinaku
120 g jogurtu roślinnego
1 biała cebula
20 g oliwy
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
pulpeciki:
200g czerwonej fasoli
170 g ugotowanego ryżu
40 g ketchupu
15 g syropu klonowego
15 g płatków owsianych
15 g startych buraczków
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka nasion chia
ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki przypraw garam masala
chili wg uznania
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Składniki na pulpeciki blendujemy na gładką masę i odstawiamy na 15 minut.

Formujemy pulpeciki, które przed podaniem wystarczy podgrzać w mikrofali lub na patelni.

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy cebulę do zeszklenia (ok. 5 minut), a następnie dodajemy czosnek, szpinak i kurki.

Smażymy do momentu odparowania wody (ok. 10 minut). Po tym czasie dodajemy jogurt, natkę pietruszki, makaron, mieszamy i podajemy z pulpecikami.

Pasta with chanterelles and beanballs

3 servings (1 has 540 kcal)

time of preparation: 20 minutes (+ok. 15 minutes of cooking)

Ingredients:

150 g makaronu
250 g kurek (lub innych ulubionych grzybów)
150 g szpinaku
120 g jogurtu roślinnego
1 biała cebula
20 g oliwy
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
pulpeciki:
200g czerwonej fasoli
170 g ugotowanego ryżu
40 g ketchupu
15 g syropu klonowego
15 g płatków owsianych
15 g startych buraczków
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka nasion chia
ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki przypraw garam masala
chili wg uznania
sól i pieprz do smaku

150 g of pasta
250 g of chanterelles (or other favorite mushrooms)
150 g spinach
120 g plantbased yogurt
1 white onion
20 g oil
3 garlic cloves
parsley
beanballs:
200g red beans
170 g cooked rice
40 g ketchup
15 g maple syrup
15 g oats
15 g grated beetroot
1 tablespoon of oil
1 teaspoon chia seeds
clove of garlic
1 teaspoon sweet pepper
1/2 teaspoon garam masala spices
chili to taste
salt and pepper to taste

Instructions:

Blend the ingredients for the beanballs into a smooth paste and set aside for 15 minutes.

Form beanballs and just serving simply heat in a microwave or pan.

Cook the pasta according to the directions on the packaging. Fry the onion with olive oil (for about 5 minutes), then add garlic, spinach and chanterelles.

Fry until the water evaporates (about 10 minutes). After this time, add yogurt, parsley, pasta, mix and serve with meatballs.