Makaron ze szpinakiem w sosie curry
Ten kremowy przepis na makaron ze szpinakiem w sosie curry to doskonały comfort food-owy obiad! Przygotowuje się bardzo szybko i ląduje na stole w mniej niż 30 minut!
Ten przepis z kremowym, szpinakowym sosem jest idealny na zapracowane dni. Wszystko rozpływa się w ustach, a warzywa dodają świeżości. Pomimo lekkości, obiad jest bardzo odżywczy i satysfakcjonujący.
Jeśli lubicie makaronowe wariacje to na pewno spodobają Wam się też inne moje przepisy na makaron w roli głównej.
Trochę soku pomarańczowego i musztardy to game changer. Bardzo lubię dodawać te składniki do różnych sosów, bo odmieniają one smak potrawy.
Jak szybko przygotować obiad
- Zagotuj wodę do makaronu (możesz użyć dowolnego ulubionego rodzaju);
- Podsmaż na oleju z suszonych pomidorów czosnek, a następne pokrojone w paski pomidory;
- Dodaj na patelnię wszystkie składniki na sos, a na koniec szpinak;
- Prawie skończone! Odcedź makaron i wrzuć do sosu. Wymieszaj z płatkami drożdżowymi, jeśli masz pod ręką i nie pozostaje nic innego jak cieszyć się posiłkiem!
Makaron ze szpinakiem w sosie curry
Makaron | 224 g |
Oliwa (może być olej z suszonych pomidorów) | 20 g |
Czosnek | 4 ząbki |
Suszone pomidory | ok. 80 g |
Musztarda | 1 łyżeczka |
Sok z pomarańczy lub cytryny | parę łyżek |
Bulion warzywny | 1/3 szklanki |
Oregano, curry | po 1 łyżeczce |
Kurkuma | 1/3 łyżeczki |
Szpinak | ok. 200 g |
Sól i pieprz | do smaku |
Zagotuj wodę do makaronu (możesz użyć dowolnego ulubionego rodzaju). Podsmaż na oleju z suszonych pomidorów czosnek, a następne pokrojone w paski pomidory. Dodaj na patelnię wszystkie składniki na sos, a na koniec szpinak. Smaż do momentu aż wyparuje woda ze szpinaku. Odcedź makaron i wrzuć do sosu. Wymieszaj i gotowe.