Makaron ze szpinakiem w sosie curry

Ten kremowy przepis na makaron ze szpinakiem w sosie curry to doskonały comfort food-owy obiad! Przygotowuje się bardzo szybko i ląduje na stole w mniej niż 30 minut!

Ten przepis z kremowym, szpinakowym sosem jest idealny na zapracowane dni. Wszystko rozpływa się w ustach, a warzywa dodają świeżości. Pomimo lekkości, obiad jest bardzo odżywczy i satysfakcjonujący.

Jeśli lubicie makaronowe wariacje to na pewno spodobają Wam się też inne moje przepisy na makaron w roli głównej.

Trochę soku pomarańczowego i musztardy to game changer. Bardzo lubię dodawać te składniki do różnych sosów, bo odmieniają one smak potrawy.

Jak szybko przygotować obiad

  • Zagotuj wodę do makaronu (możesz użyć dowolnego ulubionego rodzaju);
  • Podsmaż na oleju z suszonych pomidorów czosnek, a następne pokrojone w paski pomidory;
  • Dodaj na patelnię wszystkie składniki na sos, a na koniec szpinak;
  • Prawie skończone! Odcedź makaron i wrzuć do sosu. Wymieszaj z płatkami drożdżowymi, jeśli masz pod ręką i nie pozostaje nic innego jak cieszyć się posiłkiem!

Makaron ze szpinakiem w sosie curry

Makaron224 g
Oliwa (może być olej z suszonych pomidorów)20 g
Czosnek4 ząbki
Suszone pomidory ok. 80 g
Musztarda1 łyżeczka
Sok z pomarańczy lub cytrynyparę łyżek
Bulion warzywny1/3 szklanki
Oregano, currypo 1 łyżeczce
Kurkuma1/3 łyżeczki
Szpinakok. 200 g
Sól i pieprzdo smaku

Zagotuj wodę do makaronu (możesz użyć dowolnego ulubionego rodzaju). Podsmaż na oleju z suszonych pomidorów czosnek, a następne pokrojone w paski pomidory. Dodaj na patelnię wszystkie składniki na sos, a na koniec szpinak. Smaż do momentu aż wyparuje woda ze szpinaku. Odcedź makaron i wrzuć do sosu. Wymieszaj i gotowe.