Marmolada pomarańczowa
Czy to nie jest końcówka sezonu na pomarańcze? Myślę, że trzeba to uczcić krótką przerwą przy herbacie ziołowej (ostatnio mam fazę na rumianek), kromce domowego chleba i jestem gotowa na delektowanie się moją marmoladą pomarańczową i jej zbalansowanym słodko-gorzkim, świeżym, cytrusowym smakiem. Marmolada pomarańczowa to mój pierwszy krok w stronę zamykania ulubionych smaków w słoiku.

Ja uwielbiam dodawać do marmolady kandyzowaną skórkę pomarańczy, ale pamiętaj, że jeśli nie przepadasz za jej łagodną goryczką i wolisz czystą kremową teksturę to wybierz opcję bez niej. Dodatkowo różnie to bywa z właściwościami takiej skórki – nigdy nie wiadomo czy mamy do czynienia z ekologicznymi uprawami czy „pryskanymi”.
Ciepłe zimowe przyprawy jak cynamon czy gałka muszkatołowa to świetny dodatek do dżemu pomarańczowego ze względu na ciekawy kontrast smakowy i rozgrzewające właściwości. Ponieważ owoce są z natury słodkie 😉 to warto postawić na jak najmniejszą ilość cukru, dostosowaną oczywiście do Twoich kubków smakowych.
Jeśli mamy większy dostęp (lub po prostu bardziej lubimy) mandarynki to warto sięgnąć właśnie po ich smak i słodycz.
Zaczynamy zawsze od dokładnego umycia pomarańczy – niezależnie od tego czy będziemy później używać skórkę czy nie. Następnie pomarańcze należy dokładnie obrać, również z białej skórki pokrywającej zewnętrzną część pomarańczy. Do przygotowania jednego słoiczka powinno wystarczyć 5 pomarańczy.
Następnie z pomarańczy należy zrobić puree, najlepiej pokroić je w ćwiartki (wyjąć środek) i zblendować. Jeśli zaobserwujemy większe kawałki białych części to warto je wyjąć by nie psuły smaku i tekstury.
Umieszczamy pomarańcze w głębokim garnku. Możemy dodać do nich sok z cytryny jeśli lubimy bardziej kwaśne aromaty, a następnie dodajemy cukier. Ja zazwyczaj nie dodaję cukru w ogóle, tylko zastępuję go erytrytolem. Na 5 pomarańczy daję 40 g erytrytolu, ale może to być również cukier lub większa jego ilość.
To etap na którym możemy również dodać ulubione przyprawy. Ja lubię dodać łyżeczkę cynamonu do smaku.
Ponieważ pomarańcze są bogate w pektyny nie musimy się martwić, że dżem nie stężeje. Już po 30 minutach gotowania powinien zacząć gęstnieć.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonego słoika i wstawiamy do lodówki, gdzie możemy go przechowywać przez parę tygodni.
Marmolada pomarańczowa
Pomarańcze | 5 sztuk |
Erytrytol lub cukier | 40 g |
Przyprawy korzenne | opcjonalnie do smaku |
Zaczynamy zawsze od dokładnego umycia pomarańczy – niezależnie od tego czy będziemy później używać skórkę czy nie. Następnie pomarańcze należy dokładnie obrać, również z białej skórki pokrywającej zewnętrzną część pomarańczy.
Następnie z pomarańczy należy zrobić puree, najlepiej pokroić je w ćwiartki (wyjąć środek) i zblendować. Jeśli zaobserwujemy większe kawałki białych części to warto je wyjąć by nie psuły smaku i tekstury.
Umieszczamy pomarańcze w głębokim garnku. Możemy dodać do nich sok z cytryny jeśli lubimy bardziej kwaśne aromaty, a następnie dodajemy słodzik oraz przyprawy.
Już po 30 minutach gotowania dżem powinien zacząć gęstnieć.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonego słoika i wstawiamy do lodówki, gdzie możemy go przechowywać przez parę tygodni.