Mini pankejki (bez cukru i oleju)
Przyznaję się, że jestem uzależniona od pankejków😂 Na prawdę mogłabym je jeść na każdy posiłek dnia i nigdy mi się nie znudzą🤣
Mąka 💚 + miękka i delikatna struktura 🥞+ ulubione dodatki! 🙌 🥰
Jak tylko zobaczyłam nowy trend na IG na mini pancakes zaśmiałam się w duchu, bo takie mini placuszki robię prawie codziennie 😄🥣🥞
Mini pankejki są super bo:👇
Są wegańskie🌱
Mięciutkie 💚
Naturalnie słodkie (słodzone bananem lub dżemem) 🍭
Każdy je lubi🙌
Bez dodatkowego tłuszczu 💪
Mogą być podane na milion różnych sposobów ✌️
Można je przygotować w parę minutek 💥
Deser, śniadanie, kolacja w jednym 🍽️
Z czym je podać?👇
Jogurtem
Czekoladą 🍫
Ulubionymi owocami🍓
Cynamonem 🧂
Masłem orzechoywm 🥜
Syropem klonowym 🍯
To jak co wybieracie?🤗

Mini pankejki (bez cukru i oleju)
1 porcja (ok. 440 kcal)
czas przygotowania: ok. 15 minut (+10 minut smażenia)
koszt: ok. 2.70 zł
Składniki:
80 g dżemu (bez cukru)
60 g mleka roślinnego
85 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy opcjonalnie
Wykonanie:
Mieszamy dokładnie trzepaczką mleko z dżemem. Następnie dodajemy mąkę, proszek i mieszamy całość tak by nie było grudek.
Na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię wykładamy łyżeczką masę na pankejki. Smażymy po 3-4 minuty z obu stron.
Podajemy z ulubionymi dodatkami (propozycje wyżej ;))
Mini pancakes (without sugar and oil)
1 serving (440 kcal)
time for preparation: 15 minutes (+10 minutes of frying)
Ingredients:
80 g jam (without sugar)
60 g of plantbased milk
85 g wheat flour
1/2 teaspoon baking powder
vanilla flavor optional
Instructions:
Mix the milk and jam thoroughly with a whisk. Then add flour, powder and mix whole so that there are no lumps.
Put apancakes on a hot, non-stick frying pan. Fry for 3-4 minutes on both sides.
Serve with favorite addings!