Mini pankejki (bez cukru i oleju)

Przyznaję się, że jestem uzależniona od pankejków😂 Na prawdę mogłabym je jeść na każdy posiłek dnia i nigdy mi się nie znudzą🤣
Mąka 💚 + miękka i delikatna struktura 🥞+ ulubione dodatki! 🙌 🥰
Jak tylko zobaczyłam nowy trend na IG na mini pancakes zaśmiałam się w duchu, bo takie mini placuszki robię prawie codziennie 😄🥣🥞

Mini pankejki są super bo:👇
Są wegańskie🌱
Mięciutkie 💚
Naturalnie słodkie (słodzone bananem lub dżemem) 🍭
Każdy je lubi🙌
Bez dodatkowego tłuszczu 💪
Mogą być podane na milion różnych sposobów ✌️
Można je przygotować w parę minutek 💥
Deser, śniadanie, kolacja w jednym 🍽️

Z czym je podać?👇
Jogurtem 
Czekoladą 🍫
Ulubionymi owocami🍓
Cynamonem 🧂
Masłem orzechoywm 🥜
Syropem klonowym 🍯

To jak co wybieracie?🤗

Mini pankejki (bez cukru i oleju)

Mini pankejki (bez cukru i oleju)

1 porcja (ok. 440 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+10 minut smażenia)

koszt: ok. 2.70 zł

Składniki:

80 g dżemu (bez cukru)
60 g mleka roślinnego
85 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy opcjonalnie

Wykonanie:

Mieszamy dokładnie trzepaczką mleko z dżemem. Następnie dodajemy mąkę, proszek i mieszamy całość tak by nie było grudek.

Na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię wykładamy łyżeczką masę na pankejki. Smażymy po 3-4 minuty z obu stron.

Podajemy z ulubionymi dodatkami (propozycje wyżej ;))

Mini pancakes (without sugar and oil)

1 serving (440 kcal)

time for preparation: 15 minutes (+10 minutes of frying)

Ingredients:

80 g jam (without sugar)
60 g of plantbased milk
85 g wheat flour
1/2 teaspoon baking powder
vanilla flavor optional

Instructions:

Mix the milk and jam thoroughly with a whisk. Then add flour, powder and mix whole so that there are no lumps.

Put apancakes on a hot, non-stick frying pan. Fry for 3-4 minutes on both sides.

Serve with favorite addings!