Miodownik

Moje ulubione świąteczne ciasto, czyli miodownik!💚 Jego karmelowo-budyniowy smak zachwyca mnie od dziecka. Zawsze jadłam warstwa po warstwie

Jeśli macie wątpliwości czy podołacie zadaniu w jego przygotowaniu to naprawdę nie ma się co martwić. To wbrew pozorom proste ciasto, które nie wymaga wiele uwagi. Za to liczy się cierpliwość, bo ciasto potrzebuje przynajmniej 2-3 dni aby odpowiednio zmięknąć. Tylko wtedy smakuje najlepiej.

Wskazówki:

  • Z podanego niżej przepisu wychodzi 4-warstwowy miodownik. Jeśli chcemy zrobić więcej warstw, wystarczy proporcjonalnie zwiększyć ilość składników (w tym masy budyniowej).
  • Ciasto po przygotowaniu należy wstawić do szczelnego pojemnika lub przykryć i odstawić na 2-3 dni najlepiej do lodówki lub na balkon (zimą).
  • Po upieczeniu spodów należy je bardzo dokładnie nasączyć. Najlepiej do tego celu użyć kuchennego pędzelka. Należy zużyć całą ilość roztworu do nasączania.
  • Wierzch miodownika można posypać orzechami włoskimi lub/i polać czekoladką.
  • Pomiędzy jedną z warstw można również posmarować spód kajmakiem lub/i dżemem porzeczkowym (dla przełamania smaku).
  • W wersji wegańskiej miód można zastąpić syropem klonowym.

Miodownik

Mąka pszenna500 g
Miód lub syrop klonowy100 g
Cukier lub erytrytol50 g
Mleko roślinne150 g
Cynamon 1/2 łyżeczki
Olej kokosowy lub margaryna50 g
Soda oczyszczona2 łyżeczki
Oliwa10 g
Masa budyniowa: 
Budyń waniliowy1 opakowanie
Olej kokosowy lub margaryna50 g
Cukier lub erytrytol100 g
Mleko roślinne400 ml
Orzechy włoskie100 g
Do nasączenia:
Miód lub syrop klonowy50 g
Wino białe lub rum50 g

Nagrzać piekarnik na 180 stopni. W rondelku zagotować mleko roślinne z miodem, oliwą i olejem kokosowym. Ostudzić odrobinę i przelać do miski. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odstawić na 15 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie uformować 4 kulki. Rozwałkować na wielkość blaszki (ja użyłam 35×30 cm) i wyłożyć na papier do pieczenia. Piec ok. 7 minut (do zarumienienia). Odstawić do ostudzenia. W międzyczasie przygotować krem. Połowę mleka wymieszać z budyniem, a drugą zagotować z olejem i cukrem. Kiedy mleko będzie ciepłe, intensywnie mieszając dodać mleko z budyniem. Gotować do zagęszczenia. Wymieszać składniki do nasączenia i posmarować spody (aż wszystko zostanie zużyte). Spody smarować jednakową ilością kremu i układać w foremce. Wierzch również smarujemy kremem i posypujemy orzechami. Odstawiamy (szczelnie przykryte lub zamknięte w pojemniku) do lodówki lub na balkon (zimą) na 2-3 dni.