Miodownik
Moje ulubione świąteczne ciasto, czyli miodownik!💚 Jego karmelowo-budyniowy smak zachwyca mnie od dziecka. Zawsze jadłam warstwa po warstwie…
Jeśli macie wątpliwości czy podołacie zadaniu w jego przygotowaniu to naprawdę nie ma się co martwić. To wbrew pozorom proste ciasto, które nie wymaga wiele uwagi. Za to liczy się cierpliwość, bo ciasto potrzebuje przynajmniej 2-3 dni aby odpowiednio zmięknąć. Tylko wtedy smakuje najlepiej.
Wskazówki:
- Z podanego niżej przepisu wychodzi 4-warstwowy miodownik. Jeśli chcemy zrobić więcej warstw, wystarczy proporcjonalnie zwiększyć ilość składników (w tym masy budyniowej).
- Ciasto po przygotowaniu należy wstawić do szczelnego pojemnika lub przykryć i odstawić na 2-3 dni najlepiej do lodówki lub na balkon (zimą).
- Po upieczeniu spodów należy je bardzo dokładnie nasączyć. Najlepiej do tego celu użyć kuchennego pędzelka. Należy zużyć całą ilość roztworu do nasączania.
- Wierzch miodownika można posypać orzechami włoskimi lub/i polać czekoladką.
- Pomiędzy jedną z warstw można również posmarować spód kajmakiem lub/i dżemem porzeczkowym (dla przełamania smaku).
- W wersji wegańskiej miód można zastąpić syropem klonowym.
Miodownik
Mąka pszenna | 500 g |
Miód lub syrop klonowy | 100 g |
Cukier lub erytrytol | 50 g |
Mleko roślinne | 150 g |
Cynamon | 1/2 łyżeczki |
Olej kokosowy lub margaryna | 50 g |
Soda oczyszczona | 2 łyżeczki |
Oliwa | 10 g |
Masa budyniowa: | |
Budyń waniliowy | 1 opakowanie |
Olej kokosowy lub margaryna | 50 g |
Cukier lub erytrytol | 100 g |
Mleko roślinne | 400 ml |
Orzechy włoskie | 100 g |
Do nasączenia: | |
Miód lub syrop klonowy | 50 g |
Wino białe lub rum | 50 g |
Nagrzać piekarnik na 180 stopni. W rondelku zagotować mleko roślinne z miodem, oliwą i olejem kokosowym. Ostudzić odrobinę i przelać do miski. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odstawić na 15 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie uformować 4 kulki. Rozwałkować na wielkość blaszki (ja użyłam 35×30 cm) i wyłożyć na papier do pieczenia. Piec ok. 7 minut (do zarumienienia). Odstawić do ostudzenia. W międzyczasie przygotować krem. Połowę mleka wymieszać z budyniem, a drugą zagotować z olejem i cukrem. Kiedy mleko będzie ciepłe, intensywnie mieszając dodać mleko z budyniem. Gotować do zagęszczenia. Wymieszać składniki do nasączenia i posmarować spody (aż wszystko zostanie zużyte). Spody smarować jednakową ilością kremu i układać w foremce. Wierzch również smarujemy kremem i posypujemy orzechami. Odstawiamy (szczelnie przykryte lub zamknięte w pojemniku) do lodówki lub na balkon (zimą) na 2-3 dni.