Mleczne bułeczki Hokkaido
Mleczne Bułeczki Hokkaido, które zaraz mogą się znaleźć w Twoim piekarniku 😀 Idealne rozwiązanie na ugoszczenie znajomych. W mojej lodówce zawsze mam opakowanie drożdży, bo przecież tydzień bez wypieków to tydzień stracony 😀
Wracając do bułeczek, to są bardzo łatwe do przygotowania, delikatne i mięciutkie. Do ich przygotowania wykorzystałam tangzhong (zapraszam na bloga, po przepis jeśli nie wiecie co to) i dużo roślinnego mleka z oliwą. Taki szybki przepis w zanadrzu jest bardzo przydatny!

Mleczne bułeczki Hokkaido
Składniki:
Tangzhong:
25 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
125 g mleka sojowego
Do posmarowania:
30 g oliwy
30 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
Ciasto właściwe:
20 g drożdży świeżych
50 g cukru
150 g mleka sojowego
1/2 łyżeczki soli
370 g mąki pszennej młyńskiej (typ 650)
Wykonanie:
Rano przygotowujemy tangzhong: mieszamy w rondelku mąkę i mleko delikatnie podgrzewając, aż uzyskamy coś na kształt budyniu. Odstawiamy do przestudzenia.
W miseczce mieszamy oliwę i mąkę. Odstawiamy.
Drożdże ucieramy z cukrem do roztopienia. Dodajemy ciepłe mleko, sól i mąkę oraz tangzhong. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Wykładamy ciasto na stolnicę i rozciągamy. Przeprowadzamy laminację mąsą oliwy i mąki, czyli rozsmarowujemy tę masę na cieście, a następnie za pomocą łopatki zwijamy i przekładamy do dużej miski. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę i 20 minut.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 8-12 części i z każdej formujemy kulki, które układamy w dowolny sposób na papierze do pieczenia w foremce. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1.5 godziny. Po 30 minutach smarujemy mlekiem roślinnym. Przed wstawieniem do piekarnika (175C) smarujemy ponownie. Pieczemy ok. 35 minut.