Mleczny chlebek Yudane

„Mleczny” chlebek Yudane – pierwszy raz zdecydowałam się na tę tajemniczą, japońską metodę.

Mleczny chlebek Yudane

Metoda Yudane sprawia, że chleb jest miękki i puszysty, a także zapobiega szybkiemu wysychaniu. Dzieje się tak, ponieważ skrobia, którą uzyskuje się z mąki podgrzanej gorącą wodą utrzymuje wilgoć w chlebie.
Yudane powstaje przez zmieszanie mąki z gorącą (wrzącą) wodą. Dodanie gorącejwody żeluje skrobię. Żelatynizowana skrobia nie tylko umożliwia wchłanianie większej ilości wody, ale także zwiększa słodycz. Dlatego dodając Yudane do ciasta chlebowego (metoda yudane), można uzyskać miękki, wilgotniejszy i słodszy chleb, który również może być dłużej przechowywany.

Trochę bałam się pierwszej próby, dlatego przygotowałam mini chlebek z 4 kawałków ciasta.

Mleczny chlebek Yudane

Mleczny chlebek Yudane

Składniki:

Yudane:

25 g gorącej wody25 g mąki pszennej
Wymieszałam dokładnie i odstawiłam na 2 godziny.

Ciasto na chleb:

90 g dojrzałego zakwasu

110 g mąki pszennej

50 ml mleka roślinnego (ciepłego)

18 g cukru

20 g oliwy

2 g soli

10 g drożdży (świeżych)

Wykonanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem, a następnie dodajemy mleko i zakwas. Odstawiamy na 10-15 minut.

Następnie dodajemy pozostałe składniki (za wyjątkiem oliwy i soli), w tym yudane. Mieszamy bardzo intensywnie. Dodajemy oliwę, sól i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego zwartą kulkę (jeśli jest taka potrzeba, bo ciasto za bardzo się klei, należy dodać więcej mąki). Ciasto odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Po tym czasie przekładamy na stolnicę, ponownie zagniatamy i dzielimy kulę na 4 równe części. Odstawiamy jeszcze na 15 minut.

Po tym czasie każdą kulkę zawijamy jak na chleb i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia, a w międzyczasie nastawiamy piekarnik na 175C.

Wierzch można delikatnie posmarować oliwą lub mlekiem roślinnym. Pieczemy ok. 35 minut.