Moja specjalność – wegańskie pierożki
Absolutne must have w moim domu – pierogi wegańskie! Uwielbiamy je, zwłaszcza z ciekawym, aromatycznym farszem.
Moja specjalność – wegańskie pierożki
4 porcje (1 ma ok. 600 kcal)
czas przygotowania: ok. 40 minut
koszt: 5,40 zł (za 1 porcję)
Składniki:
farsz:
1.5 kg kapusty kiszonej
100 g szpinaku
325 g tofu (najlepiej wędzonego)
garść grzybów suszonych
2 marchewki
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka cukru lub syropu klonowego
imbir, sól, pieprz do smaku
ciasto:
400 g mąki pszennej
240 ml ciepłej wody
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania farszu. Wszystkie składniki (tofu kruszymy w rękach, marchew ścieramy na tarce) podsmażamy na oliwie z przyprawami (ok. 10 minut).
Farsz odstawiamy do wystudzenia (można zrobić dzień wcześniej). Wyrabiamy ciasto na pierożki. Zawijamy w woreczek i odkładamy na 15 minut.
Następnie dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy, a następnie wykrajamy ciasto na pierożki. Faszerujemy, zawijamy i gotujemy w osolonej wodzie (z dodatkiem oleju) przez ok. 2-3 minuty.
My specialty – vegan dumplings
Absolutely must have in my home – vegan dumplings!
4 servings (1 has 600 kcal)
time of preparation: 40 minutes
Ingredients:
stuffing:
1.5 kg of sauerkraut
100 g of spinach
325 g of tofu (preferably smoked)
a handful of dried mushrooms
2 carrots
4 tablespoons of soy sauce
2 tablespoons of oil
1 tablespoon of sugar or maple syrup
ginger, salt, pepper to taste
cake:
400 g of wheat flour
240 ml of warm water
Instructions:
Start with the preparation of stuffing. All ingredients (crumble tofu in hands, grate carrots) fry in olive oil with spices (for about 10 minutes).
Leave the stuffing to cool down (you can make it day before). Make dough for dumplings. Wrap in a small bag and put away for 15 minutes. Then divide into 4 parts and each roll out, and then cut.
Put the stuffing, wrap and cook in salted water (with the addition of oil) for about 2-3 minutes.