Muffinki z jeżynami

Nowy przepisik!✌️ Wegańskie muffinki z jeżynami🧁🍇 Są delikatne, puszyste i idealnie słodkie dzięki świeżym jeżynom i dżemowi. Nie zawierają oleju, dzięki czemu są zdrowszą przekąską lub nawet opcją śniadaniową!🙌💚 Gorąco polecam podać je z dodatkową porcją jeżyn🍇, dżemem lub masłem orzechowym🍯😊

Muffinki z jeżynami

Muffinki z jeżynami

1 porcja (6 muffinek, 1 ma ok. 90 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut + 15 minut pieczenia

koszt: 1 muffinka ok. 70 groszy

Składniki:

100 g mąki pszennej
25 g mąki pełnoziarnistej
50 ml wody
40 g dżemu
30 g jogurtu roślinnego
10 g erytrytolu lub cukru
5 g nasion chia
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
6 jeżyn

Wykonanie:

Mieszamy nasiona chia z wodą, dżemem, jogurtem i octem. Następnie dodajemy pozostałe składniki za wyjątkiem jeżyn.

Mieszamy dokładnie i wykładamy do foremki (delikatnie natłuszczonej). Do każdej muffinki wkładamy jeżynę i delikatnie dociskamy.

Pieczemy w 220 stopniach ok. 5 minut, a następnie w 180 stopniach 15-20 minut (do suchego patyczka).

Muffins with blackberries

1 portion (6 muffins, 1 has about 90 kcal)

time of preparation: 15 minutes + 15 minutes of baking

Ingredients:

100 g wheat flour
25 g whole grain flour
50 ml water
40 g jam
30 g plantbased yoghurt
10 g erythritol or sugar
5 g chia seeds
1 tablespoon apple cider vinegar
1 teaspoon baking powder
1/3 teaspoons baking soda
6 blackberries

Instructions:

Mix chia seeds with water, jam, yoghurt and vinegar. Then add the remaining ingredients except for the blackberries.

Mix thoroughly and put into a mold (slightly oiled). Put a blackberry into each muffin and press it gently.

Bake at 220 Celsius degrees for about 5 minutes, and then at 180 Celsius degrees for 15-20 minutes (until a stick is dry).