Naleśniki z czekoladą i malinami
Naleśniki🥞, czyli smak dzieciństwa i wszystkiego co dobre💚🙌! Jak dla mnie gdy naleśniki lądują na stole to zawsze taki trochę dzień dziecka😁 Czuję się wtedy tak błoooogo i leniwie. Dzięki delikatnemu ciastu dosłownie rozpływają się na języku. Do tego aksamitna czekolada🍫 i bajeczny zapach i smak świeżych malin. Żyje się raz, ale dobrze, że takie naleśniki można jeść codziennie😊

Naleśniki z czekoladą i malinami
1 porcja (ok. 640 kcal)
czas przygotowania: ok. 10 minut + 10 minut smażenia
koszt: ok. 2.40 zł
Składniki:
150 ml wody
100 ml mleka roślinnego
10 g mąki z ciecierzycy (lub zwykłej pszennej)
100 g mąki pszennej
25 g mąki pełnoziarnistej
10 g oleju roślinnego
do podania:
15-20 g czekolady gorzkiej (lub innej ulubionej)
1 łyżka oleju roślinnego
garść malin
Wykonanie:
Za pomocą trzepaczki mieszamy dokładnie składniki na ciasto. Odstawiamy na 10-15 minut.
Jeśli jest zbyt gęste to dodajemy odrobinę wody. Smażymy na nieprzywierającej patelni.
Czekoladę roztapiamy z łyżką oleju i ewentualnie słodzikiem. Naleśniki zwijamy w ruloniki, kroimy na mniejsze kawałki i podajemy polane czekoladą i posypane malinami.
Crepes with chocolate and raspberries
1 portion (approx. 640 kcal)
time of preparation: 10 minutes + 10 minutes of frying
Ingredients:
150 ml water
100 ml plant milk
10 g chickpea flour (or plain wheat flour)
50 g wheat flour
25 g whole grain flour
10 g vegetable oil
for serving:
15-20 g dark chocolate (or other favorite)
1 tablespoon of vegetable oil
a handful of raspberries
Instructions:
Use a whisk to thoroughly mix the ingredients for the dough. Let it stand for 10-15 minutes.
If it is too thick, add a little more water. Fry on a non-stick pan. Melt the chocolate with a spoonful of oil and possibly a sweetener.
Roll the pancakes into rolls, cut them into smaller pieces and serve, covered with chocolate and sprinkled with raspberries.