Niebiańska chałka

Lekka jak chmurka i smakująca obłędnie – niebiańska chałka!

Niebiańska chałka

Niebiańska chałka

Składniki:

360g mąki tortowej
160g ciepłej wody
30g oleju roślinnego
30g cukru lub słodzika
20 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki różowej soli
parę kropel barwnika
(opcjonalnie 36 g dojrzałego zakwasu)

Posypka:
ziarna sezamu

Wykonanie:

W dużej misce ucieramy drożdże z cukrem, a następnie dodajemy wodę i opcjonalnie dojrzały zakwas (jeśli mamy na przykład z dokarmiania. Odstawiamy na 10-15 minut.

Po tym czasie barwnik i mieszamy dokładnie. Dodajemy mąkę, sól i zaczynamy zagniatać ciasto. Po chwili dodajemy jeszcze olej i wyrabiamy dokładnie.

Odstawiamy na 20 minut, po czy ponownie zagniatamy i odstawiamy na godzinę.

Ciasto dzielimy na 8 części i każdą rolujemy na kształt wałeczka. Na blaszkę lub stolnicę wysypujemy sezam. 4 wałeczki zwilżamy wodą i obtaczamy w sezamie. Następnie zabieramy się za zawijanie chałki (najlepiej obejrzeć filmik na youtube, jeśli nie jesteśmy zaznajomieni z tą techniką). Gotową chałkę przekładamy na papier do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 1 godzinę do podrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Niebiańska chałka

Ciasto smarujemy olejem i pieczemy ok. 30 minut.