Nocna owsianka z mango i kurkumą

🥭Nocna owsianka z mango, kurkumą i chia.

PS. koniecznie z prażonymi płatkami owsianymi i słonecznikiem <3

Kto mnie zna ten wie, że nie ma u mnie dnia bez owsianki. Uwielbiam! Uważam, że nocna owsianka to najlepszy i najszybszy posiłek jaki można sobie zafundować. Szczególnie kiedy nie mamy dużo czasu, to przygotowanie owsianki wieczorem zajmie parę minut, a rano wyciągamy z lodówki gotowe danie i zabieramy w drogę. Do pracy wstaję o 5 rano, więc totalnie nie wyobrażam sobie robienia śniadania przed wyjściem (Każda minuta na wagę złota!), dlatego mój plecak do pracy jest najczęściej wypełniony pojemniczkami po owsiankach 😀

Poza tym po prostu uwielbiam smak i teksturę płatków owsianych w takiej owsiance. Moim zdaniem są o niebo lepsze niż w przypadku gotowanej owsianki (za którą osobiście nie przepadam…). Są bardziej kremowe i przesiąknięte smakami. Idealna zimą i latem.

Na potrzeby tego przepisu zrobiłam owsiankę z widocznymi warstwami, ale NIGDY nie robię takiej na co dzień i polecam po prostu wrzucić wszystko do pojemniczka, wymieszać dokładnie i dopiero wstawić do lodówki. Dzięki temu płatki owsiane będą odpowiednio napęczniałe i wszystkie smaki dobrze się połączą. Pamiętajcie, że owsianka daje nieskończone możliwości modyfikacji i możecie do niej wrzucić wszystkie ulubione dodatki – owoce, przyprawy, orzechy, nasiona etc. Nie ma ograniczeń!

Przepis, którym dzielę się dzisiaj to połączenie, które bardzo cenię i które jest świetną podstawą, czyli mango i kurkuma! Zdrowe składniki, które świetnie się sprawdzą o każdej porze roku. Mango fajnie balansuje smak kurkumy i dzięki temu jest ona jak dla mnie bardziej zjadliwa. Wiele się też mówi o prozdrowotnych właściwościach kurkumy, więc jak nie skorzystać?!

Nocna owsianka z mango i kurkumą

1 porcja

Nasiona chia15 g
Woda1/3 szklanki
Płatki owsiane50 g
Nasiona słonecznika10 g
Mango (świeże lub mrożone)ok. 100 g
Mleko roślinne200 g
Kurkumawg upodobań
Sólszczypta
Waniliaopcjonalnie

Nasiona chia wsypujemy do słoiczka, zalewamy wodą i mieszamy. Następnie dodajemy (wcześniej podprażone) płatki owsiane i słonecznik. Całość zalewamy zblendowanym mango, mlekiem i przyprawami. Mieszamy dokładnie i wstawiamy na noc do lodówki, a rano podajemy z ulubionymi dodatkami.