Obowiązkowe danie w październiku! – Gulasz z burakami a’la myśliwski
Jedzmy sezonowo! To się opłaca i smakuje najlepiej. Buraczki teraz są wspaniałe, więc trafiają po nóż i na stół trafia gulasz z burakami a’la myśliwski. Spróbujcie. Nie pożałujecie!
Widząc przepisy na gulasze myśliwskie z dziczyzną, nie mogłam obok przejść obojętnie i nie zrobić jego wegańskiej wersji. W końcu warzywa długo-gotowane z dodatkiem wina i ziół muszą smakować rewelacyjnie w każdym połączeniu. A do tego, szukając inspiracji znalazłam przepis Jadłonomii na Burak z Burgundii i przepadłam! Zrobiłam, a jakże z drobnymi modyfikacjami własną wersję.
Czytając wpis Marty Dymek doszłam do tych samych wniosków. Wiem, że wielu wegan i wegetarian skupia się na tym, żeby szukać przepisów z góry pozbawionych odzwierzęcych produktów. Ja mam trochę inaczej i tak na prawdę zazwyczaj sięgam po przepisy, które są mięsne lub mają dodatek sera albo jajek. Uważam, że są świetną bazą do tego, żeby zmieniać je w wegańskie dania! Tym samym przekonując nie rzadko osoby, które jedzą na co dzień mięso do tego, że mogą zjeść coś równie smacznego, a nawet prawie identycznego w smaku, rezygnując z niego.
Gulasz z burakami a’la myśliwski
4 porcje (1 porcja to ok. 340 kcal)
czas przygotowania: ok. 1 godzina 45 minut
koszt: ok. 4,30 zł za 1 porcję
Składniki:
pieczarki 500g
olej do smażenia 1 łyżka
szalotki 4 sztuki
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
buraki 2 średnie sztuki
czosnek 2 ząbki
orzechy laskowe 70g
czerwona soczewica 120g
wino czerwone półwytrawne lub wytrawne 200ml
bulion 900ml
koncentrak pomidorowy 50g
suszony tymianek 1 łyżeczka
suszony rozmaryn 1 łyżeczka
ziele angielskie 4 ziarenka
liście laurowe 2 sztuki
sos sojowy 2 łyżki
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Na oleju smażymy pieczarki pokrojone w ćwiartki przez ok. 5 minut (do wyparowania z nich wody). Dodajemy posiekane w kostkę warzywa (szalotkę, marchew, pietruszkę, buraki, czosnek), orzechy (możemy rozdrobnić je wcześniej tłuczkiem do mięsa) i soczewicę.
Po delikatnym podsmażeniu zalewamy całość winem i nastawiamy gaz na maksymalny płomień, by alkohol odparował.
Kiedy całość jest już gęsta przenosimy gulasz do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat, przyprawy, kawę i dusimy pod przykryciem ok. 1 godzinę.
Po tym czasie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku. Dusimy jeszcze 30 minut. Najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem.
Beet stew with wine and herbs
4 servings (1 serving – 340 kcal)
time of preparation: 1 hour 45 minutes
Ingredients:
mushrooms 500g
oil 1 tbsp
4 shallots
1 carrot
1 parsley
2 medium beets
garlic 2 cloves
hazelnuts 70g
red lentil 120g
red wine 200ml
broth 900ml
tomato concentrate 50g
dried thyme 1 tsp
dried rosemary 1 tsp
allspice 4 grains
bay leaves 2 pieces
soy sauce 2 tbsp
instant coffee 1 tsp
salt and pepper to taste
Instructions:
Fry the mushrooms cut into quarters with oil for about 5 minutes (to evaporate water from them). Add the chopped vegetables (shallots, carrots, parsley, beets, garlic), nuts (crush them before) and lentils.
After gently frying, pour wine and set the gas on the maximum flame for the alcohol to evaporate. When the stew is thick,put the stew into the pot, pour over the broth, add the concentrate, spices, coffee and simmer under cover for about 1 hour.
After this time add salt and pepper to taste. Cook for another 30 minutes. Serve with fresh bread.