Odwrócone ciasto z gruszkami
Przepis na ciasto bez jajek? Proszę bardzo! Ciasto up-side down, czyli odwrócone ciasto z gruszkami 🙂
Jak ktoś mówi, że ciężko jest mu znaleźć jakieś słodyczowe alternatywy albo ma problem z wegańskimi wypiekami to to jest przykład ciasta (chociaż na moim blogu znajdziecie takich mnóstwo), które na pewno wyjdzie i będzie smakować. Jest naturalnie słodkie (nie za słodkie) i ma delikatną konsystencję.
Tego typu ciasto spokojnie nadaje się na śniadanie lub popołudniową przekąskę do kawy lub herbaty. Idealne na diecie, nie tylko tej wegańskiej :D, bo kalorycznie wypada całkiem nieźle, zwłaszcza jeśli wybierzecie słodzik zamiast cukru.

Podstawowe składniki:
- Olej – nadaje odpowiedniej konsystencji i dlatego jeśli chcecie z niego zrezygnować (do czego osobiście nie zachęcam) to można go zastąpić większą ilością dżemu.
- Gruszki – każde, które macie pod ręką się nadadzą, ale im dojrzalsze tym lepiej, bo będą bardziej słodkie.
- Cukier – można zastąpić erytrytolem lub miodem.
- Sok pomarańczowy – to tylko dwie łyżki, ale robią robotę, bo zakwaszają odpowiednio ciasto, co powoduje, że proszek do pieczenia i soda, będą lepiej działać i ciasto odpowiednio urośnie.
- Mleko roślinne – można użyć dowolnego, ale u mnie zawsze najlepiej sprawdza się mleko sojowe.
- Cynamon, aromaty – warto do ciasta dodać świeżej wanilii jeśli mamy taką pod ręką, a zimą świetnie sprawdzi się na przykład przyprawa do piernika.
Odwrócone ciasto z gruszkami
Gruszki | 2 sztuki |
Cukier, erytrytol lub syrop klonowy | 30 g |
Mleko roślinne | 276 ml |
Dżem brzoskwiniowy lub jabłkowy | 62 g |
Sok pomarańczowy | 2 łyżki |
Aromat cytrynowy i waniliowy | opcjonalnie |
Olej roślinny | 30 g |
Mąka pszenna | 293 g |
Proszek do pieczenia | 3 łyżeczki |
Soda oczyszczona | 1/3 łyżeczki |
Sól | 1/2 łyżeczki |
Cynamon | 1.5 łyżeczki |
Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi smarujemy delikatnie olejem. Wykładamy plastry gruszki (to co zostanie kroimy w kosteczkę i dodajemy później do ciasta). Gruszki posypujemy cukrem, słodzikiem lub miodem (dowolną ilością).
W miseczce mieszamy dokładnie mleko roślinne z dżemem, sokiem, aromatami, cukrem, olejem, a następnie dodajemy pozostałe sypkie składniki, mieszamy i wykładamy na gruszki. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut (do suchego patyczka). Przed wyjęciem z foremki ciasto musi przestygnąć.