Odwrócone ciasto z gruszkami

Przepis na ciasto bez jajek? Proszę bardzo! Ciasto up-side down, czyli odwrócone ciasto z gruszkami 🙂

Jak ktoś mówi, że ciężko jest mu znaleźć jakieś słodyczowe alternatywy albo ma problem z wegańskimi wypiekami to to jest przykład ciasta (chociaż na moim blogu znajdziecie takich mnóstwo), które na pewno wyjdzie i będzie smakować. Jest naturalnie słodkie (nie za słodkie) i ma delikatną konsystencję.

Tego typu ciasto spokojnie nadaje się na śniadanie lub popołudniową przekąskę do kawy lub herbaty. Idealne na diecie, nie tylko tej wegańskiej :D, bo kalorycznie wypada całkiem nieźle, zwłaszcza jeśli wybierzecie słodzik zamiast cukru.

Odwrócone ciasto z gruszkami

Podstawowe składniki:

  • Olej – nadaje odpowiedniej konsystencji i dlatego jeśli chcecie z niego zrezygnować (do czego osobiście nie zachęcam) to można go zastąpić większą ilością dżemu.
  • Gruszki – każde, które macie pod ręką się nadadzą, ale im dojrzalsze tym lepiej, bo będą bardziej słodkie.
  • Cukier – można zastąpić erytrytolem lub miodem.
  • Sok pomarańczowy – to tylko dwie łyżki, ale robią robotę, bo zakwaszają odpowiednio ciasto, co powoduje, że proszek do pieczenia i soda, będą lepiej działać i ciasto odpowiednio urośnie.
  • Mleko roślinne – można użyć dowolnego, ale u mnie zawsze najlepiej sprawdza się mleko sojowe.
  • Cynamon, aromaty – warto do ciasta dodać świeżej wanilii jeśli mamy taką pod ręką, a zimą świetnie sprawdzi się na przykład przyprawa do piernika.

Odwrócone ciasto z gruszkami

Gruszki2 sztuki
Cukier, erytrytol lub syrop klonowy30 g
Mleko roślinne276 ml
Dżem brzoskwiniowy lub jabłkowy62 g
Sok pomarańczowy2 łyżki
Aromat cytrynowy i waniliowyopcjonalnie
Olej roślinny30 g
Mąka pszenna293 g
Proszek do pieczenia3 łyżeczki
Soda oczyszczona1/3 łyżeczki
Sól1/2 łyżeczki
Cynamon 1.5 łyżeczki

Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi smarujemy delikatnie olejem. Wykładamy plastry gruszki (to co zostanie kroimy w kosteczkę i dodajemy później do ciasta). Gruszki posypujemy cukrem, słodzikiem lub miodem (dowolną ilością).

W miseczce mieszamy dokładnie mleko roślinne z dżemem, sokiem, aromatami, cukrem, olejem, a następnie dodajemy pozostałe sypkie składniki, mieszamy i wykładamy na gruszki. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut (do suchego patyczka). Przed wyjęciem z foremki ciasto musi przestygnąć.