Orzechowe BLONDIE z czekoladą
Pyszne wegańskie orzechowe blondie na bazie masła orzechowego z kawałkami gorzkiej czekolady 🙂
Lubicie Brownie? A co powiecie na Blondie?!
Zakochacie się w tym orzechowym blondie! Wykonane z prostych składników, jest łatwą i zdrową alternatywą słodyczy.
Miłośnicy masła orzechowego będą na pewno zadowoleni z tej słodkiej przekąski!
Uwielbiam brownie i prostotę z jaką się je wykonuje, dlatego orzechowe blondie jest naturalnym przeniesieniem tej miłości na ciasto bez dodatku kakao.
A co jeśli do takiego ciasta dodamy zamiast tradycyjnego tłuszczu masło orzechowe. Mogę powiedzieć tyle… prawdziwe niebo!
To że można je przygotować z produktów, które praktycznie zawsze mamy w kuchni i nie potrzeba żadnego miksera, a wystarczy jedna miska i chwilę (dosłownie 2-3 minuty czasu) powoduje, że to idealny sposób na szybki deser!
Oczywiście każdy ma trochę inne preferencje co do struktury takiego ciasta, co jest identyczne jak w przypadku brownie. Jedni wolą gumowate/zakalcowate/wilgotne a inni bardziej biszkoptowe. Moje jest czymś pomiędzy i przypomina strukturą ciastka (które z resztą również można przygotować z tego samego przepisu.
Do orzechowego blondie nie omieszkałam dodać jeszcze gorzkiej czekolady, ale można również pokusić się o dowolne ulubione dodatki (żelki, bakalie, pianki).
Wskazówki:
- Wystarczy miseczka i łyżka.
- Użyj 100% masła orzechowego (bez cukru i dodatkowego tłuszczu) – może być gładkie lub z kawałkami orzechów. Jeśli chcesz by ciasto było bardziej wilgotne dodaj zdecydowanie więcej masła, ale pamiętaj że wtedy będzie je trochę ciężej rozprowadzić w foremce.
- Nie przesadź w pieczeniem, bo ciasto może szybko przeschnąć i nie będzie już miało tak delikatnej struktury.
- Kawałki czekolady można pominąć lub zastąpić innymi ulubionymi dodatkami.
- Daj się ciastu ostudzić przed pokrojeniem.

Orzechowe BLONDIE z czekoladą
blaszka 25×30 cm
Masło orzechowe | 60 g |
Mleko roślinne | 160 ml |
Cukier lub słodzik | 30 g |
Wanilia | opcjonalnie |
Mąka pszenna | 180 g |
Mąka orkiszowa (owsiana lub więcej pszennej) | 60 g |
Soda oczyszczona, sól, cynamon | po 1/2 łyżeczki |
Masło dokładnie mieszamy trzepaczką z mlekiem, słodzikiem i wanilią. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Najlepiej wyłożyć ciasto na papier do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem i rozwałkować.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut.