Pączki z tofu

Pączki z tofu to mięciutkie kawałeczki nieba 😀 Haha serio miałam taką myśl jak się w nie wgryzłam 😀 Kiedy macie w domu większą ilość tofu i trochę nadprogramowego oleju to bardzo polecam. Zróbcie od razu więcej i zamroźcie też na czarną godzinę do popołudniowej kawy lub śniadania. Ich przygotowanie jest tak szybkie, że aż żałuję, że nie zrobiłam jeszcze więcej!

Naprawdę chyba nie ma nad czym się tutaj rozwodzić, więc od razu przechodzę do przepisu!

Jeśli szukacie innych „tłustych” słodkości to polecam mój przepis na pączki na zakwasie i faworki – oczywiście wszystko w 100% wegańskie!

Pączki z tofu – 28 sztuk

Tofu naturalne225 g
Majonez roślinny25 g
Jogurt roślinny (najlepiej gęsty)100 g
Cukier lub słodzik60 g
Aromat waniliowyopcjonalnie
Mąka pszenna (tortowa)250 g
Soda oczyszczona1 łyżeczka
Ocet (zwykły lub jabłkowy)1 łyżka
Olej do smażenia (1 litr)
i cukier puder do podania

Tofu blendujemy z majonezem, jogurtem, cukrem, aromatem i octem na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, sodę i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy małe kulki, które delikatnie obtaczamy w mące i odstawiamy na papier do pieczenia lub na talerz opruszony mąką. W dużym garnku nastawiamy olej na 175 stopni. Pieczemy pączki po ok. 7 sztuk przez 1.5 minuty. Wykładamy na papier do pieczenia by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem i gotowe.