Pankejki
Dobrze, że są takie pocieszacze jak pankejki. Proste śniadanie, które można przygotować w chwilę dla całej rodziny.
Wiem, że każdy ma swój „najlepszy” przepis na placuszki, naleśniki, gofry itp. Ja również mam takie swoje kultowe przepisy, których się trzymam i które nie raz mnie ratują, kiedy nie mam najzwyczajniej czasu na gotowanie. Jednak spójrzmy prawdzie w oczy, ile osób nadal szuka idealnego sposobu na wegańskie pankejki czy naleśniki, ile osób dopiero odkrywa tajniki kuchni i właśnie takich przepisów potrzbuje najbardziej. No więc proponuję Wam mój przepis na delikatne, lekko słodkie pankejki, które można podać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami.
To jeden z takich przepisów, do którego składniki zawsze mamy pod ręką. Uwielbiam to, że nie wymaga wiele czasu ani jakichkolwiek umiejętności. Za każdym razem wyjdą z niego perfekcyjne placuszki.
Jak przygotować dobre pankejki?
- co prawda ja nie przykładam do tego większej wagi, ale jeśli chcecie aby Wasze placuszki były idealnie okrągłe, należy użyć patelni z idealnie płaskim dnem;
- gotową masę na pankejki należy odstawić na 30-45 minut, żeby ciasto przyjęło odpowiednią konsystencję i aktywować proszek do pieczenia;
- najlepiej zainwestować w dobrą nieprzywierającą patelnię. Do masy dodajemy tłuszcz, dlatego nie ma potrzeby jej dodatkowo smarować olejem;
- jeśli chcemy dodać bezpośrednio do pankejków jakieś owoce, orzechy albo czekoladę, to najlepiej zrobić to zaraz po wyłożeniu ciasta na patelnię;
- pamiętajcie, że podanie pankejków to tylko kwestia Waszej wyobraźni i upodobań. Tradycyjnie polewa się je syropem i masłem;
- pankejki można przewrócić na drugą stronę jak tylko widzimy, że ciasto jest już gotowe na brzegach;
- po ostudzeniu pankejki można włożyć do woreczka i zamrozić.
Pankejki – przepis podstawowy
Mąka pszenna | 180 g |
Proszek do pieczenia | 3.5 łyżeczki |
Sól | 1/3 łyżeczki |
Cukier | 40 g |
Mleko roślinne | 270 g |
Ocet jabłkowy (opcjonalnie) | 1 łyżka |
Olej kokosowy | 20 g |
Wanilia (opcjonalnie) | do smaku |
Mieszamy mleko z octem i cukrem. Następnie dodajemy mąkę, proszek, sól i aromat. Po paru chwilach mieszania dodajemy roztopiony olej kokosowy. Odstawiamy na 30-45 minut, a następnie smażymy pankejki. Przewracamy jak tylko zobaczymy , że brzegi ciasta są już gotowe (około 3 minut) i 2 smażymy jeszcze 2 minuty na drugiej stronie.