Pełnoziarniste Jagodzianki
Póki trwa lato i można dostać borówki lub jagody w rozsądnej cenie to jagodziankom nie ma końca. Tym razem już w wersji pełnoziarnistej i bez cukru! Robiąc pełnoziarniste jagodzianki inspirowałam się przepisem Cukryproste, który zweganizowałam i trochę stuningowałam na zdrowszy 😀

Pełnoziarniste Jagodzianki
10 sztuk
1 sztuka ma 210 kcal, 3.1 WW, 0. 9WBT
Drożdże | 25 g |
Mleko roślinne | 150 g |
Cukier | 1 łyżeczka |
Mąka pszenna (typ 650) | 120 g |
Mąka pszenna pełnoziarnista | 235 g |
Erytrytol | 50 g |
Margaryna lub masło roślinne | 60 g |
Nadzienie: | |
Jagody lub borówki | 300 g |
Mąka kukurydziana | 30 g |
Kruszonka: | |
Margaryna lub masło roślinne | 20 g |
Mąka pszenna (typ 650) | 10 g |
Mąka pszenna pełnoziarnista | 35 g |
Erytrytol | 45 g |
Drożdże rozcieramy z cukrem. Kiedy będą półpłynne dodajemy ciepłe (nie gorące) mleko oraz 10 g mąki pszennej. Odstawiamy zaczyn na 10 minut.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Ugniatamy parę minut i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie mieszamy składniki na kruszonkę i wstawiamy do lodówki oraz myjemy jagody i odstawiamy do wysuszenia. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte mieszamy z mąką kukurydzianą.
Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą rozpłaszczamy na placek i faszerujemy jagodami. Sklejamy i formujemy jagodzianki, które wykładamy na papier do pieczenia. Smarujemy odrobiną mleka roślinnego i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia. Pieczemy w 180 stopni ok. 25 minut.