Pełnoziarniste Jagodzianki

Póki trwa lato i można dostać borówki lub jagody w rozsądnej cenie to jagodziankom nie ma końca. Tym razem już w wersji pełnoziarnistej i bez cukru! Robiąc pełnoziarniste jagodzianki inspirowałam się przepisem Cukryproste, który zweganizowałam i trochę stuningowałam na zdrowszy 😀

Pełnoziarniste Jagodzianki

10 sztuk

1 sztuka ma 210 kcal, 3.1 WW, 0. 9WBT

Drożdże25 g
Mleko roślinne150 g
Cukier1 łyżeczka
Mąka pszenna (typ 650)120 g
Mąka pszenna pełnoziarnista235 g
Erytrytol50 g
Margaryna lub masło roślinne60 g
Nadzienie:
Jagody lub borówki300 g
Mąka kukurydziana30 g
Kruszonka:
Margaryna lub masło roślinne20 g
Mąka pszenna (typ 650)10 g
Mąka pszenna pełnoziarnista35 g
Erytrytol45 g

Drożdże rozcieramy z cukrem. Kiedy będą półpłynne dodajemy ciepłe (nie gorące) mleko oraz 10 g mąki pszennej. Odstawiamy zaczyn na 10 minut.

Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Ugniatamy parę minut i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie mieszamy składniki na kruszonkę i wstawiamy do lodówki oraz myjemy jagody i odstawiamy do wysuszenia. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte mieszamy z mąką kukurydzianą.

Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą rozpłaszczamy na placek i faszerujemy jagodami. Sklejamy i formujemy jagodzianki, które wykładamy na papier do pieczenia. Smarujemy odrobiną mleka roślinnego i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia. Pieczemy w 180 stopni ok. 25 minut.