Pieczone tofu z figami w cieście

Już zaplanowane obiady na najbliższy czas? Jeśli nie, to oto moja mała sugestia do Waszego menu, która z pewnością zrobi wrażenie na każdym kogo poczęstujecie! Pieczone tofu z suszonymi figami, które jest nie tylko łatwe do przygotowania, ale i absolutnie pyszne!

Pieczone tofu z figami w cieście

Pieczone tofu z figami w cieście

2 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+20 minut pieczenia)

koszt: ok. 3,80 zł za porcję

Składniki:

1 kostka wędzonego tofu
140 g mąki pszennej
szczypta soli
55 ml ciepłego mleka roślinnego
20 g oleju
parę suszonych fig
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki jogurtu kokosowego
2 jabłka do podania

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z solą i mlekiem. Kiedy składniki się połączą dodajemy olej i wyrabiamy ciasto. Figi blendujemy z syropem i jogurtem. Ciasto dzielimy na dwie części i podsypując mąką delikatnie rozwałkowujemy.

Na każdą część wykładamy pół kostki tofu (można je zmiażdżyć wcześniej na delikatniejszą masę). Na wierzch kładziemy masę figową. Zawijamy ciasto i pieczemy w 190 stopniach ok. 20 minut (do zarumienienia).

Podajemy ze świeżym jabłkiem.

Baked tofu with figs in crust

2 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+20 minutes of baking)

Ingredients:

1 cube of smoked tofu
140 g of wheat flour
pinch of salt
55 ml of warm plantbased milk
20 g of oil
few dried figs
1 tablespoon of maple syrup
2 tablespoons of coconut yogurt
2 apples for serving

Instructions:

Mix the flour with salt and milk. Then, add oil and knead the dough. Blend figs with syrup and yogurt. Divide the dough into two parts and sprinkle it with flour gently.

Put half of a cube of tofu (you can chop it earlier into a softer mass) on each roll out dough. Put figs on top. Wrap the dough and bake at 190 Ceslsius degrees for about 20 minutes.

Serve with fresh apples.