Pieczony kalafior

Czasem jest tak, że całe życie nie jadłeś pieczonego kalafiora, a po 30 jakoś tak wyszło, że spróbowałeś i przepadłeś 😀 To moja historia. Dlatego jak zobaczyłam u Ekocentryczki to połączenie: pieczony kalafior + hummus to musiałam zrobić 🙂 Co prawda byłam dosyć leniwa, bo kupiłam gotowy hummus, ale co tam! Daria kradnę Ci przepis i zmieniam na bardziej „swój”, bo z dodatkiem winogron i moją ulubioną sałatką 🙂  Szybki obiad idealny na letni wieczór!

Pieczony kalafior

Pieczony kalafior

2 porcje

1 porcja ma 2,3 WW i 3,1 WBT

Kalafiorok. 2/3 główki
(lub więcej jeśli ktoś woli)
Hummusdomowy lub sklepowy, po prostu ulubiony (ok. 160 g)
Winogrona100 g
Ogórki małosolne lub kiszone2 sztuki
Koperek do podania
Sałatka:
Dowolna sałatawg uznania
Pomidor 1 sztuka
Oliwa1-2 łyżki
Sól, pieprz, oreganodo smaku

Kalafior kroimy w taki sposób jak lubimy najbardziej. Wykładamy na papier do pieczenia i doprawiamy wg uznania (u mnie to papryka i sól) oraz polewamy delikatnie oliwą. Pieczemy w 200-220 stopniach ok. 30 minut (ja zazwyczaj lubię dobrze przypieczone warzywa, więc ustawiam wyższą temperaturę.

W międzyczasie mieszamy składniki na sałatkę. Kalafior podajemy z dodatkami i sałatką.