Piernik

Tradycyjny wigiliny wypiek. Od zawsze wolałam piernik od pierniczków, bo wydaje mi się, że w ciasto jest bardziej aromatyczne i ma delikatniejszą teksturę. Ale co dom to obyczaj i oczywiście wiem, że gdzieniegdzie zwyczaj robienia pierniczków i ich ozdabiania to jeden z podstawowych etapów przygotowania do świąt.

Wracając jednak do piernika to aby był on najlepszy musi być pełen zimowych aromatów, a to znaczy, że nie może zabraknąć cynamonu, gałki muszkatołowej, powideł, pieprzy i syropu klonowego (lub miodu).

Można do niego dodać suszonego owoce lub orzechy. Często przekładamy jest dżemem śliwkowym lub/i polany czekoladą. Najlepiej przygotować go parę dni wcześniej i odstawić w chłodne miejsce aby nabrał delikatniejszej konsystencji i przeszedł wszystkimi smakami.

Jednym z moich ulubionych sposobów na piernik jest dodanie do ciasta pomidorów. Tak pomidorowy piernik od Jadłonomii jest cudowny! Z kolei wielu moich czytelników bardzo lubi mój herbaciano-porzeczkowy piernik.

Wskazówki:

  • Wiele osób zapomina, że nazwa piernik pochodzi od pierny, czyli pieprzny. Nie bójmy się dobrze doprawiać tego ciasta. To właśnie jego aromat wyróżnia go na tle pozostałych wypieków.
  • Staropolski piernik przygotowuje się z dużym wyprzedzeniem czasu. Ciasto na piernik można odstawić nawet na parę tygodni przed pieczeniem. Również po upieczeniu warto dać ciastu kilka dni na „dojrzenie”.

Piernik

Mąka pszenna300 g
Olej kokosowy lub margaryna30 g
Cukier lub erytrytol60 g
Powidła śliwkowe lub porzeczkowe20 g
Cynamon, garam, pieprz do smaku
Kakao1 łyżeczka
Soda oczyszczona2 łyżeczki
Mleko roślinne300 ml
Oliwa10 g
Polewa czekoladowa:
Czekolada gorzka1 tabliczka
Jogurt roślinny60 g

W rondelku podgrzewamy olej, cukier, powidła, mleko i oliwę. Po ostudzeniu (ok. 15 minut) mieszamy z mąką, przyprawami, kakao i sodą. Ciasto przelewamy do małej keksówki i pieczemy w 175 stopniach ok. 50 minut. Piernik po wyjęciu i przestudzeniu najlepiej zawinąć w folię i odstawić na 3 dni do lodówki. Czekoladę roztapiamy z jogurtem w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i przechowujemy w temperaturze pokojowej.