Placek po węgiersku WEGE

Jak można nie lubić tego dania? Nie wiem! Dla mnie to po prostu król obiadów – placek po węgiersku.

Chrupiący placek ziemniaczany, ale oczywiście odpowiednio gruby, a w nim aromatyczny gulasz a la węgierski. Danie wcale nie jest trudne, a wymaga jedynie odrobiny nakładu pracy i mocnych ramion żeby zetrzeć ziemniaki. Chyba że jesteś szczęśliwym posiadaczem elektrycznej tarki.

Wskazówki:

  • Gulasz można przyrządzić według upodobań i dodać do niego ulubione warzywa i przyprawy. Przygotowywanie takich sosów to idealny sposób na wykorzystanie nadprogramowej ilości warzyw w domu.
  • Placek po węgiersku można podać dodatkowo z kleksem śmietanki dla przełamania smaku i posypać świeżymi ziołami dla dodatkowego orzeźwienia.
  • Wbrew pozorom przygotowanie dużego placka ziemniaczanego bez dodatku jajka to nic trudnego. Ważne jest aby po pierwsze dodać do masy skrobię która zostanie nam z odciśniętych ziemniaków. A po drugie można ułatwić sobie przewracanie takiego placka na patelni za pomocą dużego, płaskiego talerza. Kiedy placek jest już gotowy z jednej strony, nakładamy talerz i szybkim ruchem przerzucamy patelnię do góry nogami. Następnie placek delikatnie zsuwamy z talerza z powrotem na patelnię.
  • Placek nie trzeba smażyć na dużej ilości oleju (wystarczy łyżka) o ile smażymy go na dobrej, nieprzywierającej patelni.

Placek po węgiersku w wersji roślinnej – 4 porcje

Gulasz:
Cebula1 sztuka
Marchew2 sztuki
Papryka1 sztuka
Czosnek2 ząbki
Wino do zredukowania 
Oliwa16 g
Papryka, chili, majeranek, kminek do smaku
Cukier1 łyżeczka
Bulion warzywny lub woda500 ml
Sos sojowy8 g
Liście laurowe2 sztuki
Ziela angielskie3 sztuki
Ketchup lub przecier pomidorowy*8 g
Pieczarki400 g
Oliwa8 g
Mąka pszenna8 g
Placki: 
Ziemniakiok. 1444 g**
Mąka12 g
Mąka ziemniaczana5 g
Cebula1 sztuka
Olej roślinny do smażenia8 g
Sól i pieprzdo smaku

*jeśli chcemy by sos był bardziej pomidorowy można dodać koncentratu pomidorowego

**obranych ziemniaków

Zaczynamy od przygotowania gulaszu. Na oliwie smażymy cebulę i pieczarki do zeszklenia (około 5 minut). Następnie dodajemy marchew, czosnek, paprykę i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki za wyjątkiem oliwy i mąki. Dusimy ok. 45 minut. Na koniec dodajemy oliwę i mąkę rozrobioną w odrobinie wody lub bulionu.

Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Odstawiamy na 5-10 minut, a następnie odcedzamy na sitku nad miseczką. Zlewamy płyn z odcedzenia, a skrobię dodajemy do ziemniaków. Dodajemy przyprawy i mąkę. Na nieprzywierającą patelnię dodajemy olej. Kiedy będzie już rozgrzana wykładamy 1/4 masy. Smażymy na średnim ogniu. Po 5-6 minutach przykrywamy patelnię talerzem i przerzucamy patelnię do góry nogami. Następnie placek delikatnie zsuwamy z talerza z powrotem na patelnię. Smażymy kolejne 5-6 minut. Tak smażymy 4 placki.

Na placek wykładamy gulasz i składamy na pół.