Placek po węgiersku WEGE
Jak można nie lubić tego dania? Nie wiem! Dla mnie to po prostu król obiadów – placek po węgiersku.
Chrupiący placek ziemniaczany, ale oczywiście odpowiednio gruby, a w nim aromatyczny gulasz a la węgierski. Danie wcale nie jest trudne, a wymaga jedynie odrobiny nakładu pracy i mocnych ramion żeby zetrzeć ziemniaki. Chyba że jesteś szczęśliwym posiadaczem elektrycznej tarki.
Wskazówki:
- Gulasz można przyrządzić według upodobań i dodać do niego ulubione warzywa i przyprawy. Przygotowywanie takich sosów to idealny sposób na wykorzystanie nadprogramowej ilości warzyw w domu.
- Placek po węgiersku można podać dodatkowo z kleksem śmietanki dla przełamania smaku i posypać świeżymi ziołami dla dodatkowego orzeźwienia.
- Wbrew pozorom przygotowanie dużego placka ziemniaczanego bez dodatku jajka to nic trudnego. Ważne jest aby po pierwsze dodać do masy skrobię która zostanie nam z odciśniętych ziemniaków. A po drugie można ułatwić sobie przewracanie takiego placka na patelni za pomocą dużego, płaskiego talerza. Kiedy placek jest już gotowy z jednej strony, nakładamy talerz i szybkim ruchem przerzucamy patelnię do góry nogami. Następnie placek delikatnie zsuwamy z talerza z powrotem na patelnię.
- Placek nie trzeba smażyć na dużej ilości oleju (wystarczy łyżka) o ile smażymy go na dobrej, nieprzywierającej patelni.
Placek po węgiersku w wersji roślinnej – 4 porcje
Gulasz: | |
Cebula | 1 sztuka |
Marchew | 2 sztuki |
Papryka | 1 sztuka |
Czosnek | 2 ząbki |
Wino do zredukowania | |
Oliwa | 16 g |
Papryka, chili, majeranek, kminek | do smaku |
Cukier | 1 łyżeczka |
Bulion warzywny lub woda | 500 ml |
Sos sojowy | 8 g |
Liście laurowe | 2 sztuki |
Ziela angielskie | 3 sztuki |
Ketchup lub przecier pomidorowy* | 8 g |
Pieczarki | 400 g |
Oliwa | 8 g |
Mąka pszenna | 8 g |
Placki: | |
Ziemniaki | ok. 1444 g** |
Mąka | 12 g |
Mąka ziemniaczana | 5 g |
Cebula | 1 sztuka |
Olej roślinny do smażenia | 8 g |
Sól i pieprz | do smaku |
*jeśli chcemy by sos był bardziej pomidorowy można dodać koncentratu pomidorowego
**obranych ziemniaków
Zaczynamy od przygotowania gulaszu. Na oliwie smażymy cebulę i pieczarki do zeszklenia (około 5 minut). Następnie dodajemy marchew, czosnek, paprykę i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki za wyjątkiem oliwy i mąki. Dusimy ok. 45 minut. Na koniec dodajemy oliwę i mąkę rozrobioną w odrobinie wody lub bulionu.
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Odstawiamy na 5-10 minut, a następnie odcedzamy na sitku nad miseczką. Zlewamy płyn z odcedzenia, a skrobię dodajemy do ziemniaków. Dodajemy przyprawy i mąkę. Na nieprzywierającą patelnię dodajemy olej. Kiedy będzie już rozgrzana wykładamy 1/4 masy. Smażymy na średnim ogniu. Po 5-6 minutach przykrywamy patelnię talerzem i przerzucamy patelnię do góry nogami. Następnie placek delikatnie zsuwamy z talerza z powrotem na patelnię. Smażymy kolejne 5-6 minut. Tak smażymy 4 placki.
Na placek wykładamy gulasz i składamy na pół.